V Česku mají evidovaných víc jak třináct set čapích hnízd, ovšem každoročně se objevují nová a jiná zase zanikají či se na ně čápi nevrátí.

Seznam čapích hnízd je na webu České společnosti ornitologické v odkazu zde. Do databáze hnízd lze zadat i fotografii nebo nové hnízdiště, které ještě není v evidenci. Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, pokud se to dá zjistit, zda je některý z čapích rodičů okroužkován. Samozřejmě nejvíc vypovídající informací je kód a barva kroužku.

Plzák španělský je nepřítelem zahrad.
Zahrádkáři po deštích bojují s plzáky. Pivem, slepicemi i jedem

Na některých hnízdech jsou mláďata už velká jako jejich rodiče. Rozeznat je lze podle ornitologů pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělí ho mají delší a červený.

Když čáp spadne do komína

Mapa v odkazu je plná barevných kroužků. Barvy odlišují, zda je hnízdo někdo kontroluje, jestli někdo pozoruje čápy, zda jsou už mláďata případně zda už jsou velká a opeřená.

Například Výčapy, vesnice na Třebíčsku, má v obecním znaku dva čápy. Zároveň jsou zde čápi přítomní na cihlovém komíně.

Hnízdo figuruje na webové mapě ornitologů pod evidenčním číslem 1748. Dostalo kolečko s modrou barvou, což znamená, že lidé letos čápa pozorovali. Jeden z pozorovatelů dokonce v květnu vložil číslo kroužku DER A1W01.

Z fotografie je patrné, že hnízdo tou dobou obýval pár. „Mláďata letos máme, řekli mi to mí rodiče. Nevím přesně, kolik mladých tam je, ale stalo se, že jedno z nich spadlo do komína a pak začalo pozdvižení,“ zmínil místní Jiří Kašpárek.

Ilustrační foto
Rorýsí škola v Okříškách. Žáci sledují život ptáků pod střechou

Dospělí čápi začali hlasitě ťukat zobáky do cihel, byl na nich vidět velký neklid. Lidé si toho všimli a povolali horolezce. Podařilo se mu mladého čápa vytáhnout, aniž by si opeřenec ublížil.

Ornitologové upozorňují, že jsou pro ně důležité rovněž informace o hnízdech, která zůstala neobsazená, nebo je tam pouze jeden či dva nehnízdící čápi. „Údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti letošního hnízdění,“ dodal ornitolog Šafránek.