Ulice Chotěbořská je zavřená od března. Za opravy zaplatí město Havlíčkův Brod čtyřiadvacet milionů korun. Jak Deník na místě zjistil, řidiči už brzy projedou po silnici ve směru od ulice Pražská k parkovišti u letního koupaliště. Můstek poblíž křižovatky s ulicí nad Rybníkem a U Cihláře ale zůstane zavřený do půlky srpna. Byl v havarijním stavu. Dělníci ho museli strhnout a postavit znovu.

No konečně. Tak komentoval otevření větší části ulice řidič Zdeněk Šidlák. „Jezdím ráno do práce. Ve špičce se nedá kvůli uzavírce skoro projet, natož někde zastavit. Pravda je, že silnice na Chotěboř byla strašná. Díra vedle díry,“ poznamenal.

Zdroj: Deník/Štěpánka Saadouni

Město Havlíčkův Brod upozornilo na uzavření Chotěbořské ulice už dlouho dopředu s tím, že ve dvou sousedních ulicích musejí řidiči počítat s omezeným parkováním.

Kvůli opravám Chotěbořské ulice nechalo město upravit provoz v ulici P.F. Ledvinky. Původně jednosměrka kolem finančního úřadu a kolumbária se změnila v ulici obousměrnou. Chotěbořskou nebylo možné opravit bez uzavírky a omezení provozu v nejbližším okolí. Jak upozornil starosta Zbyněk Stejskal, ulice potřebovala nejen nový povrch, ale také inženýrské sítě a nové osvětlení.

Začala oprava Chotěbořské, v sousedních ulicích není k hnutí
Chotěbořská ulice v Brodě je zavřená. Řidiči musí počítat s několika změnami

V současné době dělníci pracují na rekonstrukci můstku U Cihláře. „Můstek na Chotěbořské byl při pravidelné inspekci čtyř desítek mostů na území města zařazen mezi ty v nejhorším stavu. Je potřeba ho vybudovat celý znova,“ zhodnotil stav mostu před začátkem prací starosta Stejskal.

Ulice Chotěbořská, nejvíc vytížená spojnice mezi středem města a severovýchodním obchvatem města, několik let patřila podle řidičů k nejhorším ve městě. Podle místostarosty Libora Honzárka se město na opravu Chotěbořské chystalo už dlouho, ale tak drahou opravu pořád chyběly peníze. Radnici nakonec pomohly úspory více než 66 milionů korun, které se podařilo ušetřit v roce 2021.

Chotěbořská ulice
Potřebovala kompletní opravu povrchu i nové veřejné osvětlení. Most na dolním konci musí dělníci postavit znovu. Opravy začaly 20. března, kompletně skončí podle informací odboru dopravy města Havlíčkův Brod  16. srpna. Cena prací zhruba 24 milionů korun.