Už jsme se na to nemohli dívat. Nelíbilo se nám jak tahle ulice vypadá, tak jsme sepsali petici, prohlásil Lubomír Bukáček z Havlíčkova Brodu.

Stížnost měla úspěch. Už letos v září se obyvatelé Ledečské projdou po novém chodníku a najdou vhodné místo k parkování. Ulice prožívá velikou změnu za dvacet milionů.Obyvatelům Ledečské, stejně jako lidem v nedaleké ulici Vrchlického se nelíbilo v jakém prostředí žijí a poslali petici na radnici. Lubomír Bukáček popsal, jak ulice vypadala dřív. „ Je tady pět bytovek. Víc než stovka lidí. Žádné pořádné parkoviště. Kdo přijel dřív zabral místo, další měli smůlu. V zimě v létě po každém dešti bláto,“ postěžoval si Bukáček.

Zámek v Herálci se změnil v luxusní hotel.
Dříve ruina, teď luxusní hotel. Zámek v Herálci patřil mezi světovou špičku

Proto se lidé z Ledečské rozhodli sepsat petici a vydali se s ní na radnici. Jenže to bylo před šesti lety.

Jak vysvětlil Bukáček, čekali obyvatelé Ledečské na změny minimálně jedno volební období. „Chodili jsme na radnici často. Neustále jsme se dohadovali. Jenže vždycky, když se o Ledečské jednalo se našel někdo, kdo ten projekt shodil. Že je to drahé a nejsou peníze. Teď jsme se už dočkali,“pochvaluje si Bukáček.

Práce na Ledečské s ohledem na rozsah a cenu radní v Brodě rozvrhli na dvě etapy. Ta první se uskutečnila loni na podzim, druhá začíná letos koncem března. „Už v pondělí 29. března se ulice Ledečská pro dopravu zavře a vrátí se do ní znova stavební stroje,“ informovala Alena Doležalová, mluvčí havlíčkobrodské radnice.

Ledečská ulice, délka oprav asi 400 metrů.

Cena prací kolem 20 milionů korun.

Nový povrch, chodník, skoro stovka parkovacích míst.

Opravy podzemních inženýrských sítí, nové veřejné osvětlení a nové stání pro kontejnery na odpad.

Nový bezbariérový chodník umožní snadnější pohyb postiženým.

U míst pro přecházení, u hran chodníků a ramp navíc přibudou body usnadňující orientaci lidem s vadou zraku.

Jak sdělil Josef Beneš za odbor rozvoje města, loni se v Ledečské ulici nejvíc pracovalo pod zemí. „Dělníci museli přeložit podzemní kabely a postavit velkou retenční nádrž na dešťovou vodu a novou dešťovou kanalizaci Letos přicházejí na řadu chodníky, silnice, parkoviště a nová zeleň. Chodník je bezbariérový s orientačními body pro lidi s vadou zraku,“ upřesnil.

Ulice dostane letos nový povrch, pro pěší tu je nový chodník. V plánu je asi stovka nových parkovacích míst. Rekonstrukce Ledečské ulice přijde asi na 20 milionů korun, šest milionů dostala brodská radnice ze státních dotací.

Ovšem stavební práce, které začínají v Ledečské už příští týden, mají i svoje nevýhody. „Celá ulice se zavře, autem se do ulice už nikdo nedostane. Samozřejmě vstupy do domů zůstanou volné,“ oznámil Martin Stehno z odboru dopravy.

Už loni v zimě dělníci pokáceli v ulici i všechny staré nemocné stromy v okolí bytovek. Na jejich místo nechá radnice vysadit stromy nové, počítáno je i s novým trávníkem. Práce v Ledečské ulici skončí letos v srpnu, ulice se otevře v září.