„Čtyřicet korun se mi zdá opravdu mnoho, vezmu-li v potaz, že jinde se platí třeba jen deset korun. K bazénu jezdíváme často, s dětmi totiž chodíme plavat," uvedla například Jana Stará.

„Vím, že nad stadionem je parkoviště, kde se dá parkovat zdarma, ale když s sebou máme věci na plavání pro dvě děti a pro dva dospělé lidi, tak je to prostě daleko," podotkla Stará. S jejím názorem se ztotožnil i Josef Košmider.

„Vím, že hokejisté jsou lidé trénovaní, leč představte si, že po náročném tréninku se musí s plnou výbavou na zádech ještě vydat nahoru do schodů k autu na parkovišti. Samozřejmě, že to zvládnou, ale příjemné to určitě není," řekl Košmider.

V Havlíčkově Brodě je v současné době kolem šesti set zpoplatněných parkovacích míst a parkovné se na nich vybírá v šesti tarifech první a různě časově limitované platby.

Dvě koruny zaplatí řidiči například na parkovišti u stavební průmyslové školy, deset korun v Nádražní ulici, dvanáct v Trčkově, patnáct Na Valech a dvacet korun na Havlíčkově náměstí.

„Vyjděme z toho, že osm zpoplatněných z celkem deseti parkovacích míst, která jsou u bazénu (dvě jsou určena imobilním lidem a jsou zdarma – pozn. aut.), nezajistí parkování devadesáti procentům jeho návštěvníků. Kapacitně to prostě není možné. A kromě toho nechceme, aby parkem Budoucnost projížděla ve větší míře auta," odpověděl na kritická slova havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek.

„Poplatky za parkování mají především regulační funkci. Jsou místa, která radnice v souvislosti s parkováním preferuje a řidičům vychází vstříc nízkými cenami. A naopak jsou místa, kde zdlouhavé parkování, není žádoucí. V tom případě nastupuje vysoký a regulační tarif," vysvětlil Honzárek.

Ten v souvislosti s parkováním u bazénu a stadionu naznačil, že za kritikou vysokých poplatků parkovného nestojí veřejnost, ale spíše zaměstnanci, kteří tam byli zvyklí parkovat zadarmo díky kartám, které dnes již nejsou v platnosti.

Rada města nedávno ustavila odbornou komisi, která se problematikou takzvané „dopravy v klidu" zabývá, a to především v centru města.

„Jednat bude samozřejmě také o cenách a osobně si myslím, že cena parkovného u bazénu a zimního stadionu se i z výše uvedených důvodů měnit nebude," poznamenal Honzárek.

Není bez zajímavosti, že havlíčkobrodská radnice do budoucna uvažuje také o vydávání klasických rezidenčních parkovacích karet. A to po vzoru měst, kde mají s rezidenčními kartami pro parkování dobré zkušenosti.