Se službami Centra i činností celé Oblastní charity se mohou zájemci seznámit ještě v rámci oslav Dne Charity.

„Centrum poskytuje sociální službu, osobní asistenci, osobám se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního stavu, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Věkové spektrum našich klientů je od sedmi let, prakticky až do stáří. V současné době máme 32 klientů, o které se stará 12 charitních pracovníků," upřesnila na úvod vedoucí Jana Zelenková.

Většinou se na centrum osobní asistence s žádostí o pomoc a péči obracejí spíš rodiny potřebných klientů, než sami klienti. Podle Jany Zelenkové je to hlavně u seniorů dáno tím, že se obávají narušení svého soukromí, někdy jsou senioři i s ohledem na nárůst kriminality páchané na starých lidech k neznámým lidem nedůvěřiví.

„Většinou si ale na naše asistenty rychle zvyknou, na jejich návštěvy se těší. Vždyť  jim asistenti poskytují i rozptýlení v samotě, klienti mají možnost si popovídat, svěřit se jim," konstatovala Jana Zelenková. Asistent musí umět klientovi naslouchat, sleduje jeho řeč těla, aby vyhověl v maximální možné míře jeho potřebám a přáním, ale neobtěžuje přehnanou horlivostí, potřeby klienta a jeho osobu respektuje. „Nemusím se bát, že se svalím, protože u sebe cítím úžasnou oporu, která mě nenechá upadnout. Najednou mohu dělat věci, které jsem dříve nemohla," pochvalovala si  spolupráci s asistentem jedna z klientek.

Počet klientů se stále zvyšuje

Jak Jana Zelenková zdůraznila, jedná se o terénní sociální službu, díky které se daří pomáhat stále více  klientům. Zájem o tuto službu se v prvních pěti letech fungování centra ztrojnásobil a i nadále se zvyšuje.

„Osobní asistenti pomáhají uživatelům s běžnými věcmi, jako je pomoc s osobní hygienou, pomoc při zajištění a podání stravy, pomoc při oblékání,  doprovod a zprostředkování kontaktu se sociálním prostředím. Hlavním cílem je maximální možné zajištění soběstačnosti uživatele a zachování jeho vlastního životního stylu," upřesnila Jana Zelenková. V posledních letech došlo v souvislosti s touto službou k mnoha změnám. Uživatelé získávají finanční pomoc od státu v podobě příspěvku na péči, který je určen na úhradu sociálních služeb, tedy i osobní asistence. Měnila se pravidla poskytování služby, ceník a zaměstnanci mají povinnost neustálého odborného vzdělávání, která vyplývá ze Zákona o sociálních službách.

Nicméně zůstává smutnou skutečností, že Charitě jako takové, se v poslední době nedostává peněz, dotace od státu  určené pro Charitu jsou stále nižší.

Oblastní charita poskytuje službu osobní asistence v okolí Havlíčkova Brodu, v okolí Humpolce, v okolí Ledče nad Sázavou, také v okolí Světlé nad Sázavou a v okolí Golčova Jeníkova. Nejvíce uživatelů má Centrum na Havlíčkobrodsku.