VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Certifikovaní degustátoři medu jsou jen čtyři v republice

Vysočina – Jen čtyři certifikované degustátory kvality medu v republice eviduje Výzkumný včelařský ústav v Dole. Přitom med patří k nejčastěji falšovaným potravinám u nás i v zahraničí.

29.9.2018
SDÍLEJ:

Včela med nezkazí, to dokáže jen člověk, říká inženýr Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského v Dole.Foto: Deník / Štěpánka Saadouni

„Kvalitní med musí vyhovovat několika zásadám. Chemický rozbor se dá provádět v laboratoři, ale chuť vám žádný přístroj nezměří,“ říká inženýr Dalibor Titěra kandidát věd, uznávaný vědec z Výzkumného včelařského ústavu v Dole u Libčic nad Vltavou. Chuť medu může podle Titěry hodnotit pouze certifikovaný degustátor. Výzkumný ústav eviduje v současné době pouze čtyři takové odborníky pro celou republiku. „Degustace medu probíhá stejně jako degustace vína. Vykonávat ji může jen úzký okruh lidí. Předpokládá se u nich, stejně jako u degustátorů vína, že nebudou mít chuťové buňky poničené například kouřením,“ vysvětluje inženýr Titěra. Degustátor medu dostává stejně jako degustátor vína k posouzení pokaždé určitý počet vzorků, jako neutralizátor chuti se mezi dvěma vzorky medu používá voda a jablko.

Včela med nezkazí

„Včela nikdy med nepokazí. To udělá jen člověk. U degustace medu používáme hodnotící stupnici od jedné do deseti. Přitom jednička je nejhorší známka. Hodnotí se barva, vůně, chuť, vyváženost chuti, přítomnost cizorodých chutí a takzvaný dovětek, kdy vám po požití medu zůstává ještě v ústech určitá chuť, a to chuť žádná nebo vytrvalá či dokonce pachuť. Důraz se klade i na osobní pocit degustátora, který u medu zaznamenal. Například zda mu med chutná a voní po ovoci, lipovém květu nebo citronech,“ popisuje inženýr Titěra průběh degustace. Podle inženýra Titěry se degustátorem medu může stát každý, kdo projde přísným hodnocením. Výzkumný ústav vybral několik zájemců, kteří uspěli ve zkoušce citlivosti chuti, kterou provádí akreditovaná laboratoř EUROFINS a obdrželi certifikát. Zájemce o práci degustátora zkouší porota například konzumací vzorků vody s příměsí cukru, soli nebo chininu.

„Rádi bychom práci degustátorů medu propagovali a pozvedli na stejnou úroveň jako je to u degustátorů vína. Med by stejně jako víno měl mít různou cenu podle kvality. Už proto, že med patří u nás doma i ve světě k nejčastěji falšovaným potravinám,“ zdůrazňuje inženýr Titěra. Jak dodává, kvalita medu se u nás kontroluje například prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „To, že je na výrobku nějaké logo, ochranná značka nebo štempl, vůbec neznamená, že kupujete to nejlepší, co se v daném segmentu dá vyrobit. Ani označení Klasa nic neznamená. Spoléhat se na obrázky na obalu se nemusí vyplatit,“ varuje inženýr Titěra a uvádí konkrétní příklady podvodů.

Dochází ke klamání například ohledně geografického původu. Spotřebitel si například v supermarketu koupí údajně český med, který ve skutečnosti pochází odněkud z východu, třeba až z Číny, kde jsou jiné parametry kvality. Inženýr Titěra poukazuje na svoje zkušenosti z Itálie, kde pracuje v současné době asi 30 certifikovaných „medových“ degustátorů „Ovšem jižní Evropa je hodně specifická. Vyskytuje se tam víc jednodruhových medů třeba z levandule. U nás se vyskytují hlavně smíšené medy,“ podotýká inženýr Titěra.

Laciné roztoky a sirup

„V Česku byla zřízena banka medů. Med patří k často falšovaným potravinám, protože jde o přírodní produkt s omezenou produkcí a relativně vysokou cenou. Objem výrobků lze zvýšit přídavkem lacinějších roztoků sacharidů nebo sirupů, přikrmováním včel takovýmito roztoky nebo krystalickou sacharózou a přípravou umělých medů například zahříváním roztoku sacharózy s kyselinou mléčnou. Přitom se hydrolyzuje sacharóza na glukózu a fruktózu a přidává se vodný extrakt kukuřičného pylu za účelem získání chuti a vůně medu. Medová chuť se dá modelovat také zahříváním roztoku monosacharidu s fenylalaninem, neboť téměř všechny fenyloctové estery jsou známy medovou chutí,“ vysvětluje inženýr Titěra.

Podle jeho zkušeností v současné době patří mezi nejpoužívanější přídavné látky pro falšování medu řepný nebo třtinový cukr, částečně hydrolyzovaný řepný nebo třtinový cukr (směs glukózy, fruktózy a zbytkové sacharózy), invertní cukr (ekvimolární směs glukózy a fruktózy) získaný úplnou hydrolýzou sacharózy, hydrolyzáty bramborového, kukuřičného a pšeničného škrobu. Například letos na jaře veterináři uložili pokuty za více než 200 tisíc korun za medy, které byly špatně označeny a neodpovídaly smyslovým požadavkům. „Šlo o 720 balení medu po 900 gramech,“ sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Pokuta za miliony

Klamavě označený med měla vyrábět pražská společnost Honeypack. V minulosti se již několik jejích výrobků objevilo jako falšovaných a nejakostních na portálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Potraviny na pranýři. Další přestupková řízení za klamání spotřebitele mohou firmě vynést až 50milionovou pokutu. „Předmětem šetření SVS jsou výrobky, které neodpovídají ve svých smyslových znacích a fyzikálně-chemických parametrech požadavkům na med, navíc jsou nesprávně označeny,“ uvádí Majer. Problematické byly podle něho tři šarže - všechny s dobou minimální trvanlivosti do letošního prvního října. Šlo o med květový lesní, med květový akátový a med květový lužní.

„Byly naměřeny nevyhovující hodnoty pro přirozeně se vyskytující enzymy a cukry. V případě medu květového lesního byl navíc prokázán přídavek sladového cukru a nevyhovovaly jeho smyslové znaky - chuť byla netypická a připomínající svařený cukr,“ upřesňuje Majer. Akátový med pak nebyl akátový a u lužního medu prokázali veterináři přítomnost karamelu, všechny výrobky byly nesprávně označeny. Na distribuci nekvalitního medu se podíleli kromě uvedené společnosti i obchodníci.

Výrobce neznámý

Medy následně byly nalezeny v malých prodejnách potravin v různých regionech republiky. V takových případech zakážou veterináři uvádět tyto výrobky na trh. Med patří opravdu dlouhodobě k nejfalšovanějším potravinám. Například letos na konci března informovala inspekce, že zajistila společně s policií zásilku nevyhovujícího medu, který má na etiketě neexistujícího výrobce. Ke zboží byl také připojen daňový doklad s údaji neexistujícího subjektu. Med zachytila SZPI s policií zatím na jižní Moravě.

Autor: Štěpánka Saadouni

29.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů dělníci pro montáž kabelových svazků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: výroba a montáž kabelových svazků, Osobní kontakt možný každé pondělí v 9 hodin.. Pracoviště: Engeser, s.r.o., Okružní, č.p. 3834, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Jitka Čapková, +420 569 430 911,778 072 746. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 22 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách zástupce vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - samostatnost, spolehlivost, flexibilita, příjemné vystupování, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, výhodou zkušenosti s vedením kolektivu (nevyučené v oboru zaučíme), - vedení kolektivu a administrativy prodejny, objednávání zboží, odpovědnost za chod prodejny, příprava zboží k prodeji, nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením firmy, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Zeman maso - uzeniny, a.s. - pracoviště hb, Masarykova, č.p. 3552, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Simona Novotná, +420 724 841 540. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači stavebnin a příbuzného materiálu prodavač/ka barev, laků a drogerie. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - praxe podmínkou, - příjem a prodej zboží, práce s pokladnou, - prac. doba PO-PÁ 8-17 hodin, SO 8-11 hodin, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Panter color a.s. - pracoviště, Smetanovo náměstí, č.p. 3519, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Václava Šťastná, +420 720 934 384. Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 25 000 Kč Stavební technici přípravy a realizace investic, inženýringu přípravář/ka - technická příprava výroby. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - vzdělání v oboru stavebnictví, - výhodou znalost AJ nebo RJ, praxe, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Roneli se - pracoviště, U Borové, č.p. 69, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Naděžda Peřinová, +420 777 676 020.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rekonstrukce kostelíka svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě pokračuje.
5

Kostel svaté Kateřiny už je bez střechy. Opravy pokračují

Jihlavské podzemí. Ilustrační foto.

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

V Brodě se soutěžilo o nejlepší bramborovou pochoutku

Havlíčkův Brod - Šestnáct studentů hotelových škol se sešlo na havlíčkobrodské Hotelové škole, aby se tady utkali v klání O bramborovou pochoutku Vysočiny. Ta se na škole konala už pojedenácté.

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Vysočina – Hokejová druhá liga – skupin Jih a Východ měla ve středu na programu 10. kolo.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Havlíčkův Brod - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

Derby muselo rozhodnout až prodloužení. Vyhrála Chotěboř

Havlíčkobrodsko - První derby. To se odehrálo v rámci 4. kola. Skláři přivítali Chotěboř a zápas muselo rozhodnout až prodloužení, v něm už po minutě hosté vstřelili vítěznou branku. V neděli pak oba celky z Havlíčkobrodska naplno bodovaly.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT