Vydavatelství VLTAVA – LABE – PRESS totiž již popáté připravilo akci Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem. Na programu je pět stejných koled a jedna vánoční písnička. Kromě tradičního zpívání ve Světlé nad Sázavou, kam dorazí i redakce Havlíčkobrodského deníku, zavítá celorepubliková akce regionálních Deníků Česko zpívá koledy i do dalších míst okresu. Zpívat se bude v Golčově Jeníkově, Nové Vsi u Světlé, Dlouhé Vsi, Mírovce, Vepříkově a Dolním Městě.

Právě tam se organizace společného zpívání ujala Lída Dubnová. „Stejně jako vloni, kdy se nás na návsi sešla necelá stovka, si i letos rádi s Deníkem koledy zazpíváme," oznámila Lída Dubnová z tamního Českého svazu žen, který se akce pořadatelsky ujal. „Věřím, že letos nás bude ještě víc. Již nyní živě debatujeme o tom, jaké nachystáme občerstvení k čaji a punči, které se budou samozřejmě podávat. Zkrátka a dobře, těšíme se," usmála se Dubnová.

Zazpívat si a užít si hezkou chvíli

Premiérově si lidé zazpívají koledy i v Nové Vsi u Světlé. „V loňském roce jsme se o akci dozvěděli na poslední chvíli a řekli jsme si, že počkáme do letošního roku. Chceme se hlavně sejít v co největším počtu, společně si zazpívat a užít si hezkou předvánoční chvíli," uvedla tamní pořadatelka Jana Koukalová s tím, že do organizace se zapojila i obec. Ta podotkla, že je velmi zvědavá, kolik lidí se sejde. „Ve stejný den se totiž koná i vánoční posezení v domově důchodců," pokračovala Koukalová. Ta dodala, že následné občerstvení a posezení se uskuteční v místní hospodě.

Zpívat se bude i návsi v Mírovce. „V loňském roce přišlo zhruba dvacet lidí. Myslím si, že letos rekord překonáme, společně si zazpíváme vánoční koledy a užijeme si hezkou chvíli," popsala Jiřina Trbušková z Mírovky. Ta podotkla, že žádné občerstvení nechystají, ale kdo bude chtít, může poté zajít do místní hospody.

Poprvé se také sejdou lidé v Dlouhé Vsi u rozsvíceného vánočního stromu vedle základní školy. Podle starostky obce Ludmily Němcové jsou pro zpěváky již připravené čerstvé perníčky a punč. „Myslím si, že by mohlo dorazit hodně lidí, včetně dětí. O akci totiž již dlouho dobu v obci mluvíme," konstatovala Němcová s tím, že se těší na hezký zážitek.

Členové redakce Havlíčkobrodského deníku si koledy přijedou zazpívat, a to stejně jako vloni, na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou. „Se zpěvem nám přímo na náměstí opět pomohou šikovné děti z tamního folklorního pěveckého souboru Škubánek, které na kytaru doprovodí Eva Pejchalová. Jistě se k nám ale přidají i další lidé, kteří přijdou, a které tímto ke společnému zpívání co nejsrdečněji zvu," řekl šéfredaktor Havlíčkobrodského deníku Jaromír Kulhánek.

Pozadu nejsou ani lidé ve Vepříkově, kde zpívali koledy již v loňském roce.

„Letos jsme pro lidi přichystali speciální vepříkovskou medovinu a pohoštění," řekla Kateřina Průšová z Vepříkova. Ta pokračovala, že v loňském roce se sešlo okolo dvaceti lidí. „Myslím si, že loňský rok hravě překonáme a na náves ke kapličce dorazí spousty nadšených zpěváků," nechala se slyšet Průšová.