Po několika jednáních města s Českými drahami si mohou cestující konečně oddychnout. Čekárna totiž byla znovu otevřena.

„České dráhy otevřely čekárnu v pátek 21. února právě na základě předešlých jednání, na kterých jsme získali příslib města, že bude zajišťovat pravidelný a dostatečně četný dohled městské policie nad čekárnou," okomentovala rozhodnutí Českých drah jejich mluvčí Kateřina Šubová.

Město zásadně nesouhlasilo

Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek na konci minulého roku Deníku řekl, že městu se samozřejmě uzavření čekárny vůbec nelíbí. „Vždyť jde o zásadní snižování kvality služeb pro veřejnost. Nevylučujeme, že se k tématu do budoucna ještě vrátíme," uvedl tehdy Jan Tourek. Ten nyní také zdůraznil, že České dráhy po celou dobu jednání, jež prý byla korektní, ohledně uzavření čekárny dobře věděly o tom, že město Světlá nad Sázavou s jejich krokem zásadně nesouhlasí.

Kontrolu čekárny městskou policií město Českým drahám potvrdilo s tím, že pro něj bylo prioritní otevření čekárny pro cestující hlavně v zimě a za špatného počasí. „Nyní se ještě dolaďuje způsob úklidu čekárny," dodal starosta.

Kateřina Šubová prozradila hlavní důvod uzavření světelské čekárny. „Na prostory čekárny paní pokladní přímo nevidí a toho v minulosti využívali nepřizpůsobiví občané," vysvětlila Šubová s tím, že po celou dobu uzavření čekárny byl pro cestující otevřen vestibul s lavicemi s úpravou proti vandalství a s automatem na nápoje. Nicméně lidé si tu stěžovali na zimu, jelikož vestibul nemohl být vytápěn na pokojovou teplotu.

Na závěr Kateřina Šubová doplnila, že provoz čekárny na světelském vlakovém nádraží bude stejný jako před jejím uzavřením, tedy od šesti hodin ráno do osmi hodin večer.

Aneta Slavíková