„Z Havlíčkobrodska byly do letošní výzvy na podporu projektů v oblasti dobrovolnictví a neformální pomoci osobám závislým na pomoci jiné osoby podány dva projekty a oba získaly podporu Oblastní charita Havlíčkův Brod, která dostala podporu v plné výši 127 400 korun a Fokus Vysočina, který dostal podporu ve výši 300 tisíc korun," informoval Marek Homolka z odboru sociálních věcí Kraje Vysočina. U Fokusu je to konkrétně Dobrovolnické centrum v regionu Havlíčkův Brod a Chotěboř.

„Jedná se o podporu větších dobrovolnických center, jednou z podmínek výzvy je také zajištění alespoň 1 500 dobrovolnických hodin," upřesnil Homolka. Rozvoj bezplatné laické pomoci v sociálních službách takzvaného dobrovolnictví podpoří Kraj Vysočina v letošním roce částkou 2 839 700 korun. Finanční prostředky budou rozděleny mezi deset dobrovolnických center.

Neformální pomoc

„Pomohou v rozvoji neformální pomoci především v oblasti pečovatelských služeb a sociálního poradenství. Bezplatná laická pomoc posiluje spolupráci v přirozené komunitě a je přínosná pro pracovníky v sociálních službách, pro klienty i pro samotné dobrovolníky," uvedl Petr Krčál, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí.

Zatímco dobrovolníci každoročně odpracují několik desítek tisíc hodin zdarma, na jejich zaškolení a koordinaci jejich práce jsou potřebné dotace z kraje. Výši letošní dotace schválilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina na svém červnovém zasedání. Schválení předcházelo dotační řízení mezi zájemci o podporu. V rámci něho bylo přihlíženo na počet dobrovolnických hodin, které mohou zabezpečit, dále pak na počet obcí, v níž zajišťují dobrovolnickou a neformální pomoc a v neposlední řadě na množství osob, jimž projekt přináší pomoc. Žádat přitom bylo možné podporu až do výše 400 tisíc korun.

„K podpoře přistupujeme i z toho důvodu, že na základě dobrovolnictví dochází k rozšíření sociálních služeb o nabídku činností, které nelze zabezpečit prostřednictvím profesionálních pečovatelů, ale znamenají přínos pro kvalitu života uživatelů," doplňuje vedoucí krajského oddělení sociálních věcí Jiří Bína.

Nejčastěji jsou dobrovolnické aktivity směřovány k organizování skupinových činností v pečovatelských domech, domovech pro seniory, na pomoc aktivit zdravotně postižených ve stacionářích, kde zajišťují výlety nebo rozvoj pohybových schopností při cvičení a vybraných terapiích. Podpora Kraje Vysočina je formou systémových dotací dobrovolnickým centrům poskytována od roku 2010. Celkem bylo v období 2010 až 2012 na tyto aktivity uvolněno 7,6 miliónu korun. V minulém roce byly dobrovolnické aktivity podpořeny částkou 2 676 300 korun. V letech 2005 až 2009 byl vyhlašován grantový program s tímto zaměřením z Fondu Vysočiny.
V současné době dobrovolníci z Charity docházejí do Mateřského centra Zvoneček, Mateřského centra Rolnička a Ledňáček, Charitního domova pro matky s dětmi, Petrklíče a Astry.

„Dobrovolníci nejsou placeni, ne proto, že jsou bezcenní, ale proto, že jsou k nezaplacení," říká Fokus Vysočina, který provozuje dobrovolnické centrum v Havlíčkově Brodě a Chotěboři. Organizace se věnuje lidem s duševním onemocněním či jiným zdravotním postižením. Dobrovolníci pomáhají v Psychiatrické nemocnici, ale i jednotlivým osobám, seniorům či lidem s handicapem.