„Samozřejmě nás velice potěšilo, že si naše výstavní expozice přišly opět prohlédnout stovky lidí, kteří do Pohledu přijeli na vyhlášenou Svatoanenskou pouť," poznamenal předseda pohledské organizace Českého zahrádkářského svazu Petr Jirásek.

V Pohledu vystavovalo celkem osmnáct pěstitelů z celé Vysočiny. Blýskli se nejen rozličnými exempláři a druhy pestrobarevných růží, jiřin, mečíků, fuchsií či citrusů, ale poprvé v dlouholeté historii výstavy také kaktusů. „Pro návštěvníky jsme opět připravili i prodej širokého sortimentu skalniček, pokojových květin, cibulovin, jehličnanů, užitkové keramiky, čajů a také koření," přiblížil Petr Jirásek.

Těžko říct, která část výstavy květin se lidem líbila nejvíc. Plno bylo nejen u expozic růží a jiřin, s řadou zájemců si popovídala i Irena Poláčková, která do Pohledu přivezla bezpočet nádherně kvetoucích mečíků ze svého třebíčského zahradnictví.

„Za tu dobu, a jsou to už opravdu desítky let, co sem jezdívám, už jsou tady lidé na naše gladioly zvyklí a těší se na ně. Jsem tady vždycky velice spokojená, protože vím, že ti, co se na výstavu přijdou podívat, mají květiny opravdu rádi. Tak jako každý rok, i letos jsem jim kromě mečíků přivezla i cibulky jarních květin – narcisů, tulipánů, hyacintů a podobně," řekla Irena Poláčková. Ta si s návštěvníky výstavy nejen o svých vystavených květinách vyprávěla, ale současně jim předávala i cenné zkušenosti a rady s jejich pěstováním.

„Od paní Poláčkové jsem se dozvěděla i to, že společně s manželem pěstuje i americké odrůdy mečíků, a dále, že je kříží s dalšími evropskými druhy. Řadu z nich mi ukázala a musím uznat, že co do barevnosti a velikosti květů jsou opravdu nedostižné. Takové jsem u nás na zahrádkách ještě nikdy neviděla," pochvalovala si návštěvnice Lenka Konečná z Havlíčkova Brodu.

„Výstava se mi moc líbila a dovedu si představit, kolik hodin práce museli pořadatelé při její přípravě odvést. Příští rok sem určitě pozvu i svoji maminku, která má nejen růže, jiřiny, ale hlavně mečíky moc ráda a na své zahrádce je také pěstuje," podotkla ještě Lenka Konečná.