Až několik set tisíc korun ročně poskytne tedy Chotěboř soukromým vlastníkům na opravy historických objektů.

Majitelé historických domů, jež nejsou na seznamu národních kulturních památek, ale leží v městské památkové zóně, tak mají podle starosty Tomáše Škaryda šanci získat dotace na opravu těchto nemovitostí.

Oprava bývá často velmi drahá, jde do milionů. Na opravách se finančně podílejí tři subjekty. Ministerstvo kultury, samotný žadatel a město, či obec, kde se objekt nachází. Žádosti o dotace eviduje v Chotěboři odbor školství, rozvoje a památkové péče. Tímto způsobem byl v Chotěboři opraven místní zámek, kostel sv. Jakuba. Další na řadě je Kohoutův dům v rohu náměstí poblíž městského úřadu, kde je dnes prodejna suvenýrů, a také ům, kde se schází spolek rybářů. Kompletní opravy těchto dvou domů jsou spočítány v průměru na dva miliony korun, město je ochotno podpořit obnovu částkou přes 200 tisíc korun.

Majitel nemá o opravy zájem

„Nicméně se zde objevil problém. Majitel Kohoutova domu nemá zájem o opravy nemovitosti, ale chce dům prodat. V tom případě nastává otázka, zda by město mělo dům od majitele koupit nebo ne. O této možnosti budeme jednat. Už proto, že Kohoutův dům je nejstarší ve městě. Využití pro tuto nemovitost by se našlo," konstatoval starosta Tomáš Škaryd. Jak dodal, ostatní vlastníci jsou i nadále ochotni investovat do svých historických nemovitostí.

„Snažíme se město udržovat," zdůraznil starosta s tím, že ve městě jsou stále ještě místa, jako například ulice Palackého a Riegrova. Zde se ale podle starosty Škaryda podařilo aspoň dva problematické objekty od majitelů vykoupit a opravit.

Obnovu objektů v památkové zóně, za finanční spoluúčasti města, podporuje každoročně i radnice v Přibyslavi. Rekonstrukcí tak prošel například starobylý dům na náměstí, patřící rodině Bechyňových.

Konkrétně Bechyňův dům je objekt, kde se zachoval původní architektonický styl ze třicátých let A má velmi bohatou historii, stojí na místě bývalého měšťanského obchodnického domu. Pochází odtud známá rodina Bechyňových, architektů a badatelů. Například po entomologu, odborníku na brouky a hmyz, Janu Bechyněm pojmenovali v jižní Americe dokonce celou horu," dal nahlédnout do historie místostarosta Přibyslavi Michael Omes. Navíc se město Přibyslav snaží už několik let ve spolupráci se soukromým majitelem o kompletní rekonstrukci historického domu číslo 4, nejstaršího domu v centru. Opravy byly spočítány nejméně na 10 milionů. V současné době se ale v objektu nic neděje, majitel domu údajně uvažuje o jeho prodeji.

Svých regionálních historických památek si váží nejenom města, ale také obce. Například obec Oudoleň přispívá pravidelně dle finančních možností soukromému majiteli na obnovu starého selského statku pocházejícího z 18. století, patřícího rodině Stehnových a Holasových.