Nový stadion město mohlo mít už loni – jenže o pětimilionovou dotaci nakonec, a ne vlastní vinou, přišlo.

„O dotaci z ministerstva školství budeme žádat letos již podruhé. Loni do výběrového řízení zasáhl zřejmě takzvaný bílý kůň, a my jsme o dotaci přišli," konstatoval starosta Tomáš Škaryd. Jak vzápětí vysvětlil, v létě město uspořádalo řádné výběrové řízení na dodavatele stavby.

Tajemná firma, kterou nikdo neznal

Všechno se zdálo být v pořádku. V zákonné lhůtě však jedna zcela neznámá firma, která se podle Škaryda výběrového řízení vůbec nezúčastnila, podala na toto výběrové řízení stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (UHOS). „Celé je to jedna velká záhada. Podle našich informací se jednalo se o jakousi firmu z Velkých Popovic, jejíž majitel byl zřejmě Ukrajinec. Ale nám se vůbec nepodařilo zjistit, o koho doopravdy jde," konstatoval starosta a pokračoval: „Zřejmě šlo o takzvaného bílého koně. Takové případy, kdy je některé výběrové řízení účelově zmařeno, nejsou nic neobvyklého. Bližší údaje o firmě ani majiteli jsme nikde nezjistili. Nicméně na základě stížnosti následovaly úřední kroky, kvůli nimž jsme přišli o dotaci. Smlouva o čerpání dotace byla platná jen do konce září. UHOS, který stížnost na naše výběrové řízení nakonec logicky zamítl, měl ale ze zákona lhůtu na odpověď 40 dnů. Takže než se vyjádřil, o dotaci jsme přišli."
Tak popsal starosta Škaryd tento podivný případ.

Rekonstrukci stadionu by město nemohlo koncem loňského roku zahájit ani kvůli špatnému počasí. „Asfalt na atletickou dráhu je možné pokládat maximálně do pěti stupňů nad nulou," podotkl místostarosta Zdeněk Janovský.

Letos tedy chotěbořská radnice zorganizuje výběrové řízení na rekonstrukci letního stadionu a stavbu atletického oválu znovu. „Určitě ale začneme celý úřední proces co nejdřív, abychom se znovu nedostali do případné časové tísně, kdyby se někdo rozhodl podobný krok zopakovat," zdůraznil starosta.

Na rekonstrukci letního stadionu a stavbu atletické dráhy město vyčlení čtyři miliony z rozpočtu, státní dotace bude pět milionů korun.

Podle starosty Škaryda se jedná o sportoviště, jaké nebude mít na Havlíčkobrodsku obdoby.

„V současné době nahrazuje moderní sportovní dráhu na stadionu v Chotěboři dosud stará škvára ze 70. let dvacátého století, která je pro atletický sport už nevyhovující," vysvětlil starosta, proč se město pro takovou investici rozhodlo.

Nekvalitní škvárový povrch má tedy letos už konečně nahradit atletická dráha s běžeckým oválem o rozměrech 400 metrů s šesti běžeckými drahami přímo před tribunou.

„Rozpočet na stavbu je zhruba devět milionů korun. O podobě dráhy jsme se radili odpočátku se členy Tělovýchovné jednoty CHS Turbo. Dráha bude skutečně kvalitní a hlavně jediná v okrese. Díky ní bude moci Chotěboř pořádat v budoucnu třeba závody krajského formátu, pro což jsme neměli podmínky," zdůraznil již loni při debatě o nové podobě stadionu starosta Škaryd.

Taková náročná stavba v řádech milionů korun se skutečně neobejde bez státních dotací. „Je třeba upřesnit, že když jsme podávali svou první žádost, tak se na Ministerstvu školství sešlo více než tisíc žádostí, z toho jen čtyřicet dostalo státní dotaci v celkovém objemu 290 milionů korun," podotkl starosta Škaryd. Stavbu moderní atletické dráhy si pochvaluje i Jiří Novotný z TJ CHS Turbo. „Takovou aktivitu rozhodně vítám. Myslím, že stavba moderního sportoviště podpoří v Chotěboři zájem o sport, a to nejen o atletiku. Moderní běžeckou dráhu uvítají i školáci v hodinách tělocviku, stejně jako sportumilovná veřejnost. Škvárový povrch, na kterém dosud atleti trénují, už dlouho nesplňuje podmínky pro moderní atletiku," zdůraznil Novotný. Moderní letní stadion má v budoucnu sloužit nejen k pořádání velkých soutěží, ale především ke sportování široké veřejnosti, školáků idospělých.