Na oplátku tak město zdobí hodnotné nemovitosti, které nedělají Chotěboři ostudu.

Majitelé historických domů, jež nejsou na seznamu národních kulturních památek, ale leží v městské památkové zóně, tak mají podle starosty Tomáše Škaryda šanci získat dotace na opravu těchto nemovitostí. Oprava bývá často velmi drahá, jde do milionů. Na opravách se finančně podílejí tři subjekty. Ministerstvo kultury, samotný žadatel a město, či obec, kde se objekt nachází. Žádosti o dotace eviduje v Chotěboři odbor školství, rozvoje a památkové péče.

Zámek a kostel

Tímto způsobem byl v Chotěboři opraven místní zámek, kostel sv. Jakuba. Další na řadě je Kohoutův dům v rohu náměstí poblíž městského úřadu, kde je dnes prodejna suvenýrů, a dům, kde se schází spolek rybářů. Kompletní opravy těchto dvou domů jsou spočítány v průměru na dva miliony korun, město podpoří obnovu částkou přes 200 tisíc korun.

„Snažíme se město udržovat," zdůraznil starosta s tím, že ve městě jsou stále ještě místa, jako například ulice Palackého a Riegrova. Zde se ale podle starosty Škaryda podařilo aspoň dva problematické objekty od majitelů vykoupit a opravit. Obnovu objektů v památkové zóně, za finanční spoluúčasti města, podporuje každoročně i radnice v Přibyslavi. Rekonstrukcí tak prošel například starobylý dům na náměstí, patřící rodině Bechyňových.

Konkrétně Bechyňův dům je objekt, kde se zachoval původní stavební styl ze třicátých let. A má velmi bohatou historii, stojí na místě bývalého měšťanského obchodnického domu. Pochází odtud známá rodina Bechyňových, architektů a badatelů. Například po entomologu (odborníku na brouky a hmyz) Janu Bechyněm pojmenovali v jižní Americe dokonce celou horu," dal nahlédnout do historie místostarosta Přibyslavi Michael Omes.

Navíc se město Přibyslav snaží už několik let ve spolupráci se soukromým majitelem o kompletní rekonstrukci historického domu čp. 4, nejstaršího v centru. Opravy byly spočítány nejméně na 10 milionů. Svých regionálních historických památek si váží nejenom města, ale také obce. Například obec Oudoleň na Chotěbořsku přispívá dle možností soukromému majiteli na obnovu starého selského statku pocházejícího z 18. století, patřícího rodině Stehnových a Holasových.