Pro návštěvníky Chotěboře připravilo originální sladký suvenýr. Vlastní čokoládu.

„Návštěvníkům informačního centra nabízíme dva druhy čokoládových suvenýrů. Klasickou tabulku čokolády a takzvaný lanýž," upřesnila Markéta Kadlecová, s tím, že v současné době městská informační centra obecně už nevystačí jen s nabídkou pohlednic a turistických map. S nápadem na vlastní čokoládové výrobky přišli sami pracovníci infocentra.

„Vyšli jsme ze skutečnosti,ale i vlastní zkušenosti, že pro mnohé návštěvníky kteří přijedou do některého města poprvé, zůstanou určitá místa spojena do budoucna především s chutí," vysvětlila Kadlecová. Proto se chotěbořské infocentrum rozhodlo věnovat návštěvníkům Vysočiny „sladkou vzpomínku" v podobě dvou druhů originálních čokolád.

Ochutnejte Rykra nebo Herrmanna

„První z nich je klasická tabulková čokoláda, kterou distribuční firma dováží až z Francie. Po dohodě s firmou jsme opatřili tabulku čokolády vlastním logem. Tím je pohádková záložka," upřesnila Kadlecová.

Pohádkovou záložku do čokolády vytvořilo informační centrum na základě nápadu bývalé ředitelky Infocentra a chotěbořské starostky Elišky Pavlíkové, stolní hry nazvané Za pokladem loupežníka Mikše. Pracovnice infocentra nápad se stolní hrou pilovaly zhruba půl roku.
Stolní hra se hraje s figurkami a kostkou, cílem je co nejrychleji doputovat údolím Doubravy z Chotěboře do Bílku po barevných trasách odpovídajícím reálnému turistickému značení. Hra vychází z místních reálií.Druhá originální čokoláda, kterou informační centrum turistům nabízí je lanýž, což je podle Kadlecové speciální hutná náplň obalená do kvalitní čokolády. „Rozhodli jsme se právě u této čokolády takříkajíc zabít dvě mouchy jednou ranou. Zajistit městu originální propagaci a podpořit zároveň i některou firmu z Vysočiny. Čokoládové lanýže proto pro nás vyrábí firma z Vyskytné nad Jihlavou," upřesnila Kadlecová. Čokoládové lanýže dostaly i vlastní jména.

Jeden kus cukrovinky se jmenuje Zdeněk Rykr, druhý Ignát Herrmann, jméno dostaly po známých chotěbořských rodácích.

Zdeněk Rykr byl slavným malířem, ilustrátorem, žurnalistou, spisovatelem a scénografem. Svůj život dobrovolně ukončil na kolejích pod Barrandovem 15. ledna 1940. Ignát Herrmann se do historie literatury zapsal jako vynikající spisovatel a fejetonista. Nejedno jeho dílo bylo použito jako ideální námět pro filmové zpracování.O tom, že by stolní hru a čokolády začalo chotěbořské infocentrum nabízet i v běžné obchodní síti se neuvažuje.