Je to už celých 750 let, kdy v historických dokumentech padla o městě první zmínka. V rámci oslav, budou mít občané možnost spatřit i unikátní listinu. Ta dokládá, že Chotěboř má skutečně bohatou minulost.

„V Moravském zemském muzeu Brno se podařilo objevit listinu tehdejšího vlastníka města Chotěboř, Smila z Lichtenburka. Ten se v listině zmiňuje o odesílání takzvaných desátků do kláštera ve Žďáru nad Sázavou," informoval starosta Tomáš Škaryd. Listina je opatřena originální pečetí. Jak potvrdili pracovníci chotěbořského informačního centra, listinu objevil mladý místní historik Tomáš Somer, který v současné době působí na katedře historie olomoucké univerzity. Podle Škaryda si chce město nechat zhotovit z historické listiny kopii, odborně zvanou faksimile, a v rámci oslav ji vystavit pro veřejnost.

Oslavy první písemné zmínky o městě, hodlá Chotěboř využít i k tomu, aby ocenila významné osobnosti, které se o rozvoj města zasloužily. „Ale výběr oceněných osobností bude probíhat jiným způsobem, než v minulých letech," podotkl starosta. Loni a v letech předešlých měla soutěž o osobnosti města Chotěboř snad dvě desítky kategorií. Oceňován byl i žák roku. To již letos nebude.

„Naše představa je taková, že oceněnou osobností by měl být člověk alespoň středního věku, který se o dobré jméno města skutečně zasloužil nějakým výrazným činem," zdůraznil starosta. Na vítěze čeká skutečně hodnotná cena. „Vzhledem k tomu, že Chotěboř byla v minulosti místem, kde se těžilo stříbro, to budou pamětní stříbrné mince. Na jedné straně mince bude pečeť Smila z Lichtenburka, na druhé straně logo oslav 750 let města Chotěboř," upřesnil Škaryd s tím, že mincí bude jen omezený počet. Raženy budou v počtu dvaceti kusů v mincovně v Jablonci nad Nisou. Mince, které nerozdá radnice oceněným osobnostem, budou na městském úřadě uschovány a použity jako dar, například pro zvlášť významné návštěvy.

Jiné mince v rámci slavností sehrají roli při pokusu o zápis do České knihy rekordů. „Jeho podstatou bude vyrazit na jednom místě co nejvíce pamětních mincí," přiblížila mluvčí radnice Erika Nováková.