Příspěvek byl řešen darovací smlouvou mezi konkrétní obcí a Svazkem obcí Podoubraví a následně i s lékařkou. „Podíleli jsme se na pomoci paní doktorce se zřízením endokrinologické ordinace v Chotěboři a následném vybrání finančních prostředků na zakoupení ultrazvukového přístroje. Podílíme se na tom zhruba polovinou ceny přístroje. Jsem rád, že jsme se v obcích setkali se vstřícností,“ poděkoval Václav Venhauer.

„Já bych ráda všem poděkovala, protože bez vašeho přispění bychom ten přístroj, který ambulance tolik potřebuje, nemohli koupit. Doufám, že to je takový první krok k rozšiřování zdravotní péče v Chotěboře a že to občané ocení,“ řekla Sylvie Špitálníková přítomným zástupcům obcí.

Žádost o finanční příspěvek si doktorka Šputálníková podala v říjnu 2018. „Svazek obcí Podoubraví požádala o příspěvek 550 000 korun. Tato částka byla rozpočítána podle počtu obyvatel mezi členské obce a mezi obce, které nejsou členy svazku, ale jsou v území Chotěboře, tedy Jilem, Sedletín a Čachotín. Finanční příspěvek poskytly všechny obce. Město Chotěboř přispělo největší částkou, a to 250 000 korun,“ informovala tajemnice spolku Dita Benáková.

Ordinace endokrinologie a diabetologie se v chotěbořském M-centru otevřela v březnu 2017. „Byla to reakce na požadavek obyvatelů mikroregionu Svazku obcí Podoubraví. Svazek obcí Podoubraví ve spolupráci s paní doktorkou Špitálníkovou vyvinul snahu zajistit pro občany Podoubraví dostupnost tohoto oboru, aby občanům odpadlo dojíždění do ordinace v Havlíčkově Brodě,“ dodala Benáková.

Den otevřených dveří v havlíčkobrodském Centru duševního zdraví
OBRAZEM: Centrum duševního zdraví se otevřelo veřejnosti