Sousedská slavnost předčila očekávání všech organizátorů. „Na to, že byl první ročník, se lidé všech věkových kategorií nebáli a přišli. Všichni, kteří na náměstí zavítali, se zdáli být nadšení pohodovou atmosférou,“ neskrývala nadšení jedna z organizátorek Lucie Dostálková.

„Prodejci měli radost, že své výrobky mohli v rámci trhu představit svému okolí a večerní koncerty byly třešničkou na dortu,“ pochvalovala si Dostálková.

Jednou z prodejců byla i Hana Nováková z malečského Krámku s DOBROtami. „Řada Chotěbořáků k nám do Malče ještě nezavítala, takže jsem ráda, že jsme se mohli na této akci prezentovat a dostat se do podvědomí lidí,“ svěřila se Nováková.

Návštěva havlíčkobrodského podzemí.
Brodské podzemí v sobotu přilákalo přes šest set návštěvníků

Malečský obchůdek je specifický bezobalovým zbožím. „Lidé to teprve poznávají, ale vidí v tom smysl. Zhruba pětina skutečně chodí se svými nádobami,“ přiblížila Nováková a dodala, že největší zájem byl o oříšky a kváskové pečivo.

Kromě stánků lokálních prodejců mohli lidé navštívit i dobročinný bazárek, jehož výtěžek půjde na zakoupení knihobudky. Ta v budoucnu najde své místo v uličce u Kohoutova domu.

Akci pořádala chotěbořská Dobrá společnost ve spolupráci s městem a kavárnou Zastavkafe a organizátoři nevylučují, že ji v budoucnu zopakují.