Při této příležitosti chystá celou řadu doprovodných kulturních akcí. Ty budou probíhat po celý rok.

„Letošek je pro nás velmi významný. Připomínáme si šedesát let od vzniku Junioru a tomu jsme přizpůsobili i celoroční program," informovala pedagogická pracovnice Junioru Lucie Pešková. „Oslavy šedesátin začínáme již tento pátek, tedy 22. ledna, kdy se uskuteční tradiční Country bál," dodala Pešková.

Narozeninový Country bál se bude konat samozřejmě v kulturním domě Junior a začíná ve dvacet hodin. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení skupiny Hrůza Band a Frmol.

„Záhy nás čeká další narozeninová akce, a tou je karneval v Junioru dne 24. ledna. Je určen především dětem. Tato akce je u nás velmi oblíbená a o originální masky nikdy není nouze. Na děti čekají soutěže, tanec, ale například i výtvarná dílnička a ve finále i velké překvapení. Startujeme v 15 hodin," zve Lucie Pešková všechny, kdo mají Junior rádi.

Ke svému výročí připravili pracovníci Domu dětí a mládeže Junior almanach, kde zájemci najdou vše potřebné, ale i různé zajímavosti z historie. „Slavnostně jej pokřtíme na Dnech města 2016 18. června na náměstí v Chotěboři," doplnila Lucie Pešková.

Významné jubileum si ale v letošním roce nepřipomínají jen v Chotěboři. Například i havlíčkobrodští divadelní ochotníci mají co slavit, a to 180. výročí vzniku českého divadla v někdejším Německém Brodě.

Dlouholetá členka a také režisérka Adivadla Lída Honzová v této souvislosti uvedla, že se tak stane především v průběhu prvního květnového týdne.

„Současně s výstavou dětských výtvarných prací, jež tradičně doprovází náš festival Dospělí (pro radost) dětem, bude v dalších prostorách KD Ostrov zpřístupněna výstava k tomuto výročí. Ta zmapuje divadelní historii od dob Havlíčkových až po současnost. Každý den v tomto týdnu bude navíc uváděno, vždy v podvečer, divadelní nebo hudební vystoupení," přiblížila Honzová.

Oslavy pak budou pokračovat i na podzim, na kdy Adivadlo plánuje Divadelní pouť. „Uvažujeme například o tom, že bychom tuto pouť mohli uspořádat třeba na nábřeží řeky Sázavy poblíž Ostrova. S jistou nadsázkou řečeno od mostu k mostu," podotkl člen divadla František Štibor.

Součástí pouti by byla samozřejmě mnohá divadelní představení, koncerty, jarmark a podobně. Není bez zajímavosti, že Divadelní pouť by se do Havlíčkova Brodu vrátila opět po dlouhých třiceti letech.

Erika Nováková