„Doba je taková, že v obchodech na klasický tlačítkový mobil natrefíte už jen zřídka. V současnosti hrají prim především smart, neboli chytré telefony,“ podotýká ředitel CEKUS Chotěboř Josef Hospodka. Podle jeho slov jsou proto často právě i senioři donuceni pořídit si chytrý telefon. Ale jen málokteří s ním umí dobře pracovat.

„Často tápou, nevyznají se ve všech funkcích. Telefon využívají většinou jen na volání. V našem kurzu se mohou naučit mnohem více,“ je přesvědčený.

Tři lekce nabízejí například práci se zvuky, nastavení upozornění nebo budíku, posílání sms zpráv, jak se vyznat v menu, ale například i to, jak se připojit na internet nebo stáhnout si různé aplikace, případně komunikaci na sociálních sítích.

Letní žurnalistická škola.
Budoucí novináři se sejdou v Brodě. Začne další žurnalistická škola

„Máme už za sebou první zkušební kurz a odezva byla velmi pozitivní. Zájemci byli nadšeni, pochvalovali si jak informace, které dostali, tak i formu, jakou byly prezentovány,“ prozradil Josef Hospodka.

Jeden kurz mohou absolvovat maximálně čtyři lidi. Důvod je prostý: individuální přístup. Zájemci z řad seniorů se mohou hlásit na mailové adrese: kurzy@cekus.eu nebo osobně v chotěbořském informačním centru. Jediné, co s sebou budou potřebovat, je telefon a nabíječka.