Operaci žil a hemeroidů za použití přístroje Olympus Celon podstoupili včera v premiéře v brodské nemocnici hned dva pacienti. Třetímu pomohl ten samý přístroj od extrémního chrápání.

František Ježil z Havlíčkova Brodu dostal od manželky ultimatum. „Chrápal jsem příšerně. Ve spaní jsem se i dusil. Partnerka nemohla spát. Ve spánkové laboratoři mě vyšetřili a zjistili, že během šesti hodin spánku jsem se vlastním chrápáním budil šestaosmdesátkrát. Byl jsem unavený a stále nevyspalý," vylíčil pan František svoje potíže.

Operace pod dohledem odborníka

Díky operačnímu zákroku v havlíčkobrodské nemocnici se nyní on i jeho partnerka vyspí bez problémů.

Helena Vencová z Oudoleně prozradila, že se pro operaci žil rozhodla poté, co nemohla bolestí vydržet, měla křeče a silné otoky nohou.
Víceúčelový přístroj, který pomáhá řešit všechny zmiňované zdravotní komplikace, pracuje na principu  radiofrekvenčně indukované termoterapie.  Působení termoterapie (terapie teplem) umožní, aby se tkáň v oblasti zákroku zahřála,odumřela a následně se zjizvila. „Přináší to pacientům celou řadu výhod. Zákroky mohou být případně prováděny v lokálním znecitlivění, záleží na rozsahu zákroku a konzultaci s lékařem, zkracuje dobu trvání zákroku, je šetrný, minimalizuje bolestivost," zdůraznil primář chirurgického oddělení Jiří Drápela. Přístroj Olympus uvedl do praxe na Centrálních operačních sálech brodské nemocnice specialista z pražské kliniky jednodenní chirurgie EGK Sanatorium sv. Anny, primář Jiří Jungwirt.

S touto metodou operace hemeroidů začal v ČR jako první v roce 2005, za tu dobu operoval stovky pacientů. Jak zdůraznil, operovat hemeroidy lze různým způsobem, skalpelem či laserem.

Operace za pomoci Olympus Celon je jen jedna z možností. Ovšem ne každý pacient by měl takový zákrok podstoupit. Nejlepší a nejúčinnější je podle primáře Jungwirta tato metoda v případě velkých hemeroidů u pacienta v krátkodobé anestézi, neboť následná bolest po operaci je mnohem menší než v jiných případech, neboť řitní krajina obecně je velmi citlivá.

„Tuto šetrnou metodu za použití přístroje Olympus Celon na odstranění hemeroidů využívají naši lékaři jako jediní v Kraji Vysočina. V současné době jsme vytvořili centrum pro péči o pacienty s hemeroidy, které bude poskytovat maximální péči a komfort pacientům před zákrokem i po něm. Toto onemocnění je často přehlížené a pozdě diagnostikované, přitom péče o něj je pro pacienty důležitá a citlivá. Chceme pacientům nabídnout soukromí, citlivý přístup, jakousi dvoustupňovou kontrolu po zákroku a zároveň velice šetrný zákrok," sdělil primář chirurgického oddělení Jiří Drápela, který vidí jako velký přínos přístroje Olympus právě v jeho vícečetném použití.

Pokud se pacient chce zbavit nepříjemného chrápání, podstoupí operaci přístrojem Olympus na ORL u primáře Vladimíra Štědrého.

„Příčinou chrápání je nejčastěji vibrace ochablého měkkého patra. Cílenými punkcemi RFITT  můžeme koagulovat podslizniční tkáň měkkého patra. V ošetřené oblasti dochází k zjizvení a následnému zpevnění patra a tím k omezení vibrací, což způsobí vymizení či omezení chrápání pacienta," vysvětlil podstatu operačního postupu primář oddělení ORL s tím, že ne každý chrápající pacient , který v noci občas chrápe, podstupuje   operaci. Tímto způsobem se odstraňuje chápání v případě, že pacient nemůže spát, neboť během spánku trpí krátkodobými výpadky dechu, během spánku se silně dusí, což ohrožuje jeho zdraví. Operaci musí předcházet vyšetření ve spánkové laboratoři.