Příznaky typickými pro chřipku trpí v současné době na Havlíčkobrodsku 1740 nemocných. Podle hygieniků sice ještě nejde o epidemii, nicméně jsou to čísla varovná.

„Počet nemocných chřipkou se dostal na úroveň před jarními prázdninami.  Čísla nejsou tak dramatická aby se jednalo o epidemii. Chřipka postihla plošně celý region, ale největší počet nemocných je mezi předškolními dětmi a mládeží ve věku 15 až 24 let,“ informuje brodské územní pracoviště Krajské hygienické stanice.

Zatím ale žádná mateřská škola v regionu nemusela být z důvodu vysoké nemocnosti dětí uzavřena. Například v Ledči nad Sázavou jsou tři mateřské školy. Podle učitelek děti nastydlé jsou, ale situace s ohledem na roční dobu nijak nevybočuje z normálu. Například mateřská škola Lipnice nad Sázavou nezaznamenala vysoký počet nemocných dětí, protože, jak prozradily učitelky, děti jsou otužilé a mateřská škola se pravidelně větrá.

Zvýšený nárůst počtu nemocných dětí zaznamenali například v mateřské škole Příčná v Havlíčkově Brodě, ale zatím o žádnou epidemii nejde. Navíc, podle učitelek maminky předškoláků jsou rozumné a nemocné děti nechávají doma, aby nenakazily ostatní.Vysoké počty nachlazených neomezily zatím ani výuku na základních školách.

„Počty nemocných žáků u nás dosahují běžného standardu, o nic dramatického nejde,“ informuje ředitelství ZŠ Buttulova Chotěboř.

Pediatr: V čekárně máme plno

Podle praktického lékaře pro děti a dorost Zdeňka Sadílka z Přibyslavi je ale počet nemocných dětí vysoký. „Bohužel nemocných dětí je hodně, nejčastěji stůňou předškoláci, máme čekárnu plnou,“ konstatuje lékař.

Vzhledem ke krátké inkubační době (18 až 24 hodin) začíná chřipka často velmi náhle a bez varování, takřka z plného zdraví. Přestože virus do organismu proniká přes sliznice dýchacího ústrojí, prvními projevy chřipky překvapivě nejsou ani rýma, ani kašel. Příznakem může být i světloplachost nebo tuhnutí šíje.

Příznaky chřipky trpí nejen děti, ale i dospělí, jenže ti se podle lékařů snaží nemoc přecházet, nebo pracovní neschopnost vyřešit dovolenou.

„Já se snažím nemoc přecházet nebo si beru dovolenou. Je to jednoduché, za první tři dny pracovní neschopnosti nemáte ani korunu, navíc ne každý zaměstnavatel to toleruje,“ říká Alena Ježková z Havlíčkova Brodu.

Zkušenosti s nemocnými, kteří svoje problémy řeší dovolenou, má i praktická lékařka Olga Jaremenková z Ledče nad Sázavou. „Jestli si zaměstnanec vezme neschopenku nebo ne, skutečně často záleží na tom, jakého má zaměstnavatele. Někdo si ji napsat nechá, jiný zase žádá především léky, s tím, že nemoc zvládne například vybráním staré dovolené,“ vysvětluje lékařka.

Praktičtí lékaři ale před přecházením chřipkového onemocnění varují. Chřipka není banální záležitost, jak si většina pacientů myslí.
Přecházet chřipku znamená nejen riziko zdravotních komplikací do budoucna, ale také fakt, že takový „hrdina“ nakazí většinou spoustu ostatních lidí v okolí.