Náklady na opravy „svatostánku" dosahují milionů korun.
Podle předsedkyně Nadačního fondu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti,  Věry Kovandové, je kostel významnou památkou z pohledu historického i společenského.

„Kostel je ve špatném stavu, už jsme se na to nemohli dívat. Přitom se díky své historii, takzvanému Číhošťskému zázraku, spojenému se jménem umučeného kněze Josefa Toufara, proslavil daleko za hranicemi farnosti. Je častým cílem věřících i turistů. Bylo by škoda nechat ho zchátrat," povzdechne si Kovandová.

Zřizovatelem nového Nadačního fondu je obec Číhošť ve spolupráci s obcemi Prosíčka, Kynice a Vlkanov.

Kostel skrývá cenné fresky

„Kostel vyžaduje nutné opravy, ale finanční příspěvky farníků a občasné dary rozhodně nestačí. Podle předběžných odhadů bude třeba na opravy kostela alespoň čtyř milionů korun. Chceme se také poradit s projektantem, zda to bude stačit, jestli poškození kostela není daleko horší, než jsme předpokládali," vysvětluje Kovandová. S ohledem na rozsah poškození „svatostánku" a finanční náklady bude třeba rekonstrukci kostela rozdělit do několika etap. Jak zdůrazňuje Kovandová, občané Číhoště neseděli s rukama v klíně. O určité opravy kostela se pokoušeli v minulosti už sami.

„Opravili jsme například zadní vchod do kostela a vstup na kruchtu. Všechno jsme to dělali svépomocí, ale poškození kostela je v takovém rozsahu, že na to nestačíme. V kostele se například nacházejí cenné fresky, které může odkrýt a obnovit jen odborník. Takové práce přijdou nejméně na dva miliony," zdůrazňuje Kovandová. Komu není osud kostela v Číhošti lhostejný, může přispět na samostatný účet nadačního fondu. „Získané prostředky budou převedeny na účet farního úřadu. Použijí se výlučně na předem určenou plánovanou akci. O přidělení nadačního daru farnímu úřadu na konkrétní opravu rozhoduje správní rada po konzultaci se správcem kostela. Správní rada má právo kontroly, zda byly darované prostředky správně užity," upřesňuje Kovandová.

Nadační fond  nežádá jen finanční příspěvky. Dárci mohou přispět například i stavebním materiálem, řemeslnými pracemi nebo jinými  dary.
Obecní úřad v Číhošti opravy kostela financovat nemůže.

„Obec samozřejmě aktivity Nadačního fondu podporuje, podílí se na jeho vzniku a do Nadačního fondu jsme vložili deset tisíc korun. Financovat opravy kostela z rozpočtu obce by nebylo možné. Proto jsme rádi, že vznikl Nadační fond, který může shromáždit peníze od různých dárců. Záleží nám na tom, aby byl kostel opraven a zachován. Pomáhá i číhošťský sbor dobrovolných hasičů, který prováděl v kostele drobné opravy," říká starosta Jaroslav Tvrdík.

Získat například státní dotace na opravu církevní památky není jednoduché. Zkušenosti s tím má i město Přibyslav. Když se radní rozhodli opravit historickou kostelní věž a žádali dotace od Ministerstva kultury, museli nechat věž převést symbolicky z majetku církve do majetku města, protože ministerstvo by jinak na opravu církevní památky městu nepřispělo.

Číslo účtu Nadačního fondu je 253 394 896 /0300.

Další podrobnosti o rekonstrukci kostela a činnosti fondu poskytnou webové stránky
www.nfcihost.cz