I přesto si však obyvatelé malé vísky na okraji Havlíčkobrodska zachovávají určitý nadhled. „Nálada je u nás vzhledem k situaci dobrá a lidé to snáší poměrně dobře. Hysterie tady rozhodně nepanuje. Netrpíme ani nedostatkem zásob. Pár chlapů jen trochu bojuje s tím, že nemůže hospodařit. Pro některé ale platí výjimka a mohou svá pole obhospodařovávat dál,“ přiblížil aktuální situaci v Kynicích místostarosta Tomáš Francl.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Na Vysočině přibyli 3 nakažení. Všichni z Havlíčkobrodska, Kynice jsou uzavřené

Někteří jim nabízí i pomocnou ruku. „Ozývají se nám dobrovolníci, ať už s finančními dary nebo potravinami. My si jejich nabídky samozřejmě vážíme a děkujeme jim, ale snažíme se být soběstační a ve vší slušnosti je odmítnout. Nevíme sice, co bude dál a jestli pomoc nebudeme přeci jen potřebovat, ale v současnosti je potřebnější jinde,“ míní Francl.

Pro zásoby si jezdí na kraj obce. „Většině místních vozí balíčky příbuzní. Nechají je na hranicích, policie je přendá na kontaktní místo, v případě deště tam máme připravené i hasičské auto a lidé si pro ně pak jezdí. Důchodcům nebo lidem bez řidičáku je vozím buď já nebo manžel paní starostky,“ líčil Francl.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
OBRAZEM: V Kynicích utichl hluk aut. Vjezd do vesnice hlídají policisté

Stejným způsobem dostávají Kyničtí i poštovní zásilky. „Domluvili jsme se s Českou poštou, že nás neodřízne. Takže nám normálně vozí balíky, dopisy i předplatné novin a časopisů,“ pověděl místostarosta.

Nejnáročnější prý byly první dny karantény. „Od pátku 13. března jsme s paní starostkou řešili krizové řízení. Snažili jsme se zajistit chod obce, předávat lidem informace a zároveň být nápomocní hygieně. Zezačátku jsem byl opravdu pořád na telefonu. Obvolávali jsme známé, s kterými jsme byli v kontaktu, abychom co nejvíce zamezili šíření nákazy,“ zavzpomínal Francl.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Koronavirus už je na Brodsku. Kynice jsou izolovány od světa

„Ve čtvrtek se to trošku uklidnilo. Měl jsem konečně čas projít si všechno, co se o nás objevilo v médiích, a zahráli jsme si s přítelkyní i nějaké společenské hry. V pátek se mi pak podařilo dostat také na zahrádku a něco málo na ní udělat,“ svěřil se Francl.

Hygienici uvádí, že je v Kynicích šest nakažených. Místostarosta má však jiné údaje. „Souvisí s námi sice více případů, ale přímo na našem katastrálním území jsou potvrzené jen dva případy. Podle mých informací u nich má onemocnění mírný průběh a jsou bez komplikací,“ prozradil Francl.

Ilustrační foto.
MAPA: dva nové případy koronaviru, Havlíčkobrodsko zůstává na 11 nakažených

Toto číslo ale nemusí být konečné. Jednačtyřicet lidí totiž stále čeká na výsledky hromadného odběru. „Je možné, že nějaké případy ještě přibudou. Teď jsme v takové nejistotě. Testovaní jsou samozřejmě nervózní, ptají se, ale snažíme se všechny uklidnit,“ popsal Francl.

Nákaza se do Kynic dostala pravděpodobně na oslavě mezinárodního dne žen, na kterém byl i muž z Prahy, u nějž se virus později potvrdil. „K této informaci se nechci vyjadřovat. Mohu jen říct, že jsem s člověkem, který je za tuto situaci v uvozovkách zodpovědný, mluvil. Mrzí ho to, je z toho špatný, ale nedá se s tím nic dělat,“ řekl Francl.

Zásilka respirátorů pro Nemocnici Nové Město na Moravě.
Na Vysočinu dorazilo o pět tisíc respirátorů méně, než čekali. Vydrží jen týden

Mezi místními vůči němu prý žádná zášť nepanuje. „Od obyvatel jsem nepostřehl nic negativního, naopak se někteří ptali na jeho zdravotní stav. Pro naši obec udělal opravdu hodně věcí. Z čeho je mi ale špatně, jsou komentáře lidí na sociálních sítích. Urážejí ho, aniž by věděli jakýkoliv detail. To mi nepřijde fér,“ posteskl si kynický místostarosta.

Že všechno zlé je pro něco dobré, platí i v Kynicích. Své dosavadní postřehy by chtěli předávat dál. „Na Vysočině jsme první, kdo má zkušenosti s uzavřením obce. Až všechno skončí, rádi bychom naše postřehy předali krajské hygieně, ať je mohou případně šířit dál,“ uzavřel Francl.

Online reportáž