Lipnická opona by se po důkladné obnově mohla vrátit zpět na domovský hrad. Zdobit by měla velký sál prvního patra Thurnovského paláce lipnického hradu. Naopak osud Německobrodské opony je zatím nejasný. V jednání je hned několik míst, kde by mohla být vystavena.

„Obě opony byly umístěné v našem depozitáři, přičemž nebyly zapsány ve sbírkách muzea. Opona s obrazem lipnického hradu patřila kdysi do výbavy venkovského divadelního sálu hostince U Nováků na lipnickém náměstí, odkud se v první polovině 20. století dostala do hradního muzea. Až do roku 1977 byla součástí fondu státního hradu Lipnice. Poté byla umístěna v našem depozitáři," uvedl ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička. Ten podotkl, že lipnická opona pochází z roku 1871 a má rozměry tři krát pět metrů.

V současné době probíhá jednání o jejím možném majetkovém převodu na Národní památkový ústav, aby mohla být vystavena v Lipnici nad Sázavou. „Její převod již projednali radní Kraje Vysočina. Schvalovat ho budou zastupitelé 13. září," uvedl Ladislav Seidl z krajského odboru kultury. Ten podotkl, že opona je ve špatném technickém stavu. „Vyžádá si důkladné restaurování s odhadovanými náklady v řádu statisíců korun," pokračoval Seidl.

Na lipnické oponě je zachycen pohled na obec a hrad po požáru v roce 1869 a je orámován drapérií. Na zadní straně je uveden nápis Ateliér Josefa Suchého Kolín, který oponu namaloval.

Depozitář muzea také skrýval divadelní oponu o rozměrech sedm na čtyři metry, na které je namalován vůbec největší obraz někdejšího Německého Brodu. „Jde o oponu z roku 1885, na které je zachycen Německý Brod z Jihlavské ulice nad tehdejším železničním přejezdem. Vlevo je kostel svatého Vojtěcha a vpravo naopak kostel Nejsvětější trojice," popsal druhou oponu Jedlička s tím, že stejně jako ta lipnická, tak i tahle je ve velmi špatném stavu.

„Nechali jsme si vypracovat dva odborné posudky, které se značně liší. Z toho důvodu jsme zadali i třetí, jehož výsledky by měly být známy během září. Podle toho se pak rozhodneme, jakým způsobem ji budeme restaurovat," konstatoval Jedlička.

Ten dodal, že stejně tak je v jednání její umístění. „V úvahu přichází například nová budova krajské knihovny či brodské kino Ostrov," nechal se slyšet Jedlička.

Autorem této opony je akademický malíř Gustav Kubeš z Prahy, který ji pravděpodobně vytvořil na základě fotografické předlohy.

„Opona byla snesena při likvidaci havlíčkobrodské divadelní budovy, takzvané Solnice, v padesátých letech minulého století a uložena byla v depozitáři muzea na více než pětašedesát let," řekl František Štibor, člen a režisér havlíčkobrodského Adivadla. Ten podotkl, že depozitář muzea byl několikrát přestěhován, a na oponu se tak zřejmě zapomnělo.

Podle Jedličky jde o třetí brodskou oponu. „První zvaná Český jazyk k českému srdci od Jana Březiny je bohužel nezvěstná a stejně tak druhá opona od malíře Daleckého z Polničky s pohledem na Německý Brod z Humpolecké ulice," připomněl Jedlička.