Ta pro vyšetření využívá speciální dermatoskop, který diagnostikuje pigmentové útvary a znaménka, mapuje jejich změny, kontroluje riziko vzniku rakoviny kůže.

„Cílem Evropského dne melanomu je nabídnout pacientům bezplatné vyšetření pigmentových znamének a tak zvýšit pravděpodobnost záchytu případných maligních melanomů,“ vysvětlila cíl celé akce mluvčí nemocnice Petra Černo. Každoročně přijdou do ambulance na vyšetření desítky pacientů ze všech věkových kategorií. „Vloni přišly zejména mladší ročníky. Co nás potěšilo, byl fakt, že této preventivní akce využívají i celé rodiny,“ dodala Petra Škurlová.

Ilustrační foto.
Brodští hospodští ušetří za letní zahrádky

Maligní melanom je podle lékařky nádor z pigmentových buněk. Jedná se o značně nebezpečný typ kožního nádoru, který je schopen poměrně časně metastazovat. Může se vyskytnout kromě kůže i na sliznici a v oku.

Na těle se může vyskytnout kdekoliv, nejčastěji na plochách, které se vystavují slunečnímu záření nárazově. Počet onemocnění se každých deset let zdvojnásobuje.

„Každý by měl zpozornět, pokud na těle objeví nové pigmentové léze, skvrny, mateřské znaménko, které rychle mění svůj charakter, tedy barvu, velikost a podobně. Pak je vyšetření pod dermatoskopem zcela na místě,“ dodala lékařka. Jak zdůraznila mluvčí nemocnice Petra Černo, na takové vyšetření mohou pacienti přijít kdykoliv v průběhu roku.