Ožehavou otázku vyřešili tak, že spokojeny u nich budou obě strany. Děti i dospělí.
Zakázat vstup do kavárny dětem, vyčlenit pro ně koutek, nebo je nechat volně pobíhat? To je téma, o kterém se ještě nedávno na sociálních sítích hodně diskutovalo.
Některé kavárny ale dětské návštěvníky přímo vítají a vytvářejí pro ně speciální prostory, jako je tomu právě U Hrušků.
Nekuřácké prostředí
„Patří děti do kavárny nebo spíš do cukrárny? Toť otázka. My jsme ji u nás vyřešili tak, že jsme naši kavárnu rozdělili na dvě poloviny. V první polovině je kavárna, ve druhé je cukrárna, kde je právě dětský koutek. Návštěvníci si tak u nás mohou vybrat, kam se posadí, aniž by se cítili omezováni. Stejně tak naši zaměstnanci mají přes oba prostory přehled a plynule obsluhují hosty jak v cukrárně, tak v kavárně," vysvětlil Viktor Klofáč.
Možnosti dětského koutku v cukrárně U Hrušky využila například rodina Svobodových z Chotěboře.
„U nás v Chotěboři v kavárně mají také prostory pro děti. Je to dobrá věc. Zvlášť když to kavárna umí vyřešit tak, jako U Hrušků, že jsou oba prostory oddělené. Marná sláva, někteří dospělí chtějí mít při návštěvě kavárny klid a na děti nejsou zvědaví," konstatovali Svobodovi. Rodinu navíc potěšilo, že se U Hrušků už vůbec nekouří.
„Dřív byla kavárna kuřácká, ale po rekonstrukci jsme kouření zrušili, protože k nám chodí rodiny s dětmi," zdůraznil Lukáš Smetana.
Havlíčkobrodská cukrárna U Hrušků oslaví letos už 120 let existence.
„Otevřena poprvé byla 9. května 1896. Poslední známý cukrář, který ji provozoval, byl můj dědeček. Zřejmě u příležitosti výročí uspořádáme nějakou akci, možná vyrobíme speciální zákusek," prozradil Viktor Klofáč s tím, že jeho děda byl skutečný odborník, který se pravidelně účastnil mezinárodních cukrářských soutěží.
Proto vnuk nechce udělat slavnému dědovi hanbu. Viktor Klofáč i jeho kolega Lukáš Smetana mají bohaté zkušenosti z kavárnictví i gastronomie.
Veganské výrobky
„Sázíme na kvalitní a domácí zákusky. To je naše priorita. Samozřejmě jdeme s dobou. Dneska se stále víc lidí zaměřuje na zdravou výživu. Chtějí lehké zákusky. Přibývá lidí s diabetem nebo bezlepkovou dietou. Ti všichni si u nás vyberou. Navíc plánujeme do budoucna vyzkoušet nějaké veganské výrobky," konstatoval Viktor Klofáč.