Lidé a zvířata si asi často nerozumějí. Případů osob pokousaných psem je rok od roku víc.

„Důvodů je hned několik. Vysoké teploty zvířata snášejí špatně a jsou více citlivá při kontaktu a neopatrném zacházení, na druhé straně hraje svoji roli i častý pobyt dětí venku, takže mají možnost se se zvířaty potkat," říká mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

„Od začátku roku jsme ošetřili v úrazové ambulanci již 82 pacientů poraněných zvířetem, což je zhruba 13 pacientů měsíčně. Nejčastěji bylo poranění způsobeno známým psem, zhruba 46 případů. Potom 25 poranění psem vlastním a 14 případů zranění neznámým zvířetem, jako je kočka, pes, potkan," nahlé-
dla do statistiky vrchní ses-
tra ambulancí chirurgických oborů Dana Tvrdíková.

Nejohroženější
 jsou ti nejmenší

Většina případů byla ošetřena ambulantně. Nejčastěji je pacient postižen četnými tržnými ránami, které zasahují do všech vrstev kůže a svalů.

„V letních měsících je úrazů způsobených zvířetem samozřejmě více. Nejohroženější skupinou jsou malé děti do pěti let, které často reagují spontánně, chtějí si hrát či zvíře hladit, anebo udělají pohyb, který zvíře vyprovokuje k útoku. Hlavní roli hraje většinou důvěřivost malých dětí k cizím zvířatům. Dítě, které je zvyklé z domu na pejska či kočičku, většinou nečekaně sáhne po cizím zvířeti, které jej nezná, lekne se a zafungují jeho obranné reakce. Stejnou reakci však může mít i vlastní pejsek, pokud venkovní teploty jsou vysoké," objasnila hlavní příčiny těchto úrazů vrchní sestra dětského oddělení Jana Niederlová.

Nejčastější je u dětí poranění hlavy a horních či dolních končetin. A co dělat při poranění zvířetem? Vždycky hrozí nebezpečí infekce, proto je vhodné ránu pečlivě vymýt vodou, pokud možno vydezinfikovat, překrýt  sterilním obvazem a vyhledat lékařské ošetření. Do 24 hodin musí majitel zvířete dodat ošetřujícímu lékaři potvrzení o očkování zvířete proti vzteklině. Podle zkušených veterinářů dochází k pokousání dítěte psem nejčastěji v situaci, kdy dítě zůstane se psem samotné a bez dozoru dospělého člověka.

Pes často malé dítě nerespektuje a dítě zase nedokáže odhadnout reakce zvířete. Nejčastější živnou půdou pro střet dítěte a psa nastává v okamžiku, kdy dítě sahá psovi do misky, ruší ho při odpočinku v jeho pelíšku, ubližuje mu, bere mu hračky, nebo když dítě sahá na cizího psa. Obrovskou chybu dělají rodiče, kteří pořizují dítěti zvíře jako hračku.

„Žádné zvíře nikdy nemůže být bráno jako hračka. Je to živý tvor se svými potřebami, které musí majitelé respektovat a zajistit," zdůrazňují veterináři.