VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti už nevědí, jak chutná chleba se sádlem

Libice nad Doubravou – Lokše, zelňáky, cmunda, pagáčky, boží milosti. Tradiční kuchyni našich předků představila na Svatomartinském jarmarku v Libici kuchařka Marie Riedlová.

15.11.2014
SDÍLEJ:

Recepty našich babiček se z moderní kuchyně skoro vytratily. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni

Paní Maruška (tak si říká) pochází z Vimperka, staročeské speciality se naučila dělat od své maminky a babičky. „Pagáčky jsou původně z Maďarska, takzvané lokše mě naučila maminka. Doma jsme je dělali dost často, a já se to snažím naučit i svoje děti," prozradila zručná kuchařka. S výrobou staročeských specialit začala zhruba před dvaceti lety. „Dnešní děti už ani nevědí, jak chutná chleba se sádlem a s cibulí, protože jsou odchované na polotovarech ze supermarketu. Jejich maminky často nemají na vaření čas, nebo staročeské recepty už ani použít neumějí," povzdechla si paní Maruška s tím, že staročeská kuchyně je, co do financí, hodně levná a využívá přírodní suroviny.

Neobsahuje žádná umělá barviva ani dochucovadla. Hlavní složkou jsou většinou brambory, mouka a kvásek. Staročeská kuchyně je tedy mnohem zdravější než přepálené hranolky nebo hamburger a párek v rohlíku.

„Například lokše jsou placky z brambor uvařených den předem. Pečou se přímo na železných plátech na plotně. Tam, kde kamna nemají, se dají péct na pánvi, zcela bez omastku. Je to jídlo netučné, které zasytí, pro lepší chuť se mohou lokše namazat povidly," popsala paní Maruška způsob výroby jedné ze svých specialit. Do bochánků zvaných pagáčky, se zase přidávají škvarky. Paní Maruška si na pečení domácích staročeských specialit založila živnost. S pečením jí pomáhají další tři zručné kuchařky.

Začínají už od rána, denně napečou dokonce až 350 placek, k tomu ještě buchty, lívance a zelňáky. Napéct pořádnou zásobu staročeských dobrot jim trvá zhruba týden. Paní Maruška pak většinou o víkendech se svou domácí kuchyní objíždí různé jarmarky a staročeské poutě. Na jejích specialitách si budou moci pochutnat například návštěvníci trhu řemesel, který se koná v pondělí 17. listopadu v Havlíčkově Brodě.

Autor: Štěpánka Saadouni

15.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef Mladý

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Volby na Vysočině.
AKTUALIZUJEME
46

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Vysočina – Pracovníci Krajského úřadu Kraje Vysočina, kteří tradičně na volby na Vysočině dohlíželi, se během hlasování nesetkali s žádným závažným problémem nebo nedostatkem.

Přibyslav: Voliči jsou vzorní

Přibyslav – Ve třech volebních okrscích se volilo v Přibyslavi. Do budovy radnice přicházeli jak obyvatelé města, tak i voliči ze všech místních částí. V každém okrsku bylo zapsaných přes tisíc voličů, účast už v pátek překročila 40 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení