Pro stovku žáků ze základních škol v Hamrech nad Sázavou a Bohdalově proto včera připravili programově nabité dopoledne v lokalitě Rudné doly uprostřed lesů nedaleko Starého Ranska.

„Na několika stanovištích byly děti přirozenou a hravou formou seznámeny s celou řadou činností, které v lese člověk cíleně vykonává. Některé z nich, například výsadbu sazenic jehličnanů či řezání dřeva, v jejich případě  samozřejmě jen malou ruční pilou, si vyzkoušely i samy," uvedl Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav. Kromě toho si děti se zaměstnanci lesního družstva povídaly také o dřevinách, které v lesích Vysočiny rostou. Dozvěděly se mnohé o myslivosti a poznávaly i zvukové projevy některých savců a ptáků.

Několik dravců viděly i hodně zblízka, a to díky Václavu Augustinovi z Oudoleně, který se chovu dravých ptáků dlouhodobě věnuje a několik svých opeřených svěřenců s sebou včera do Rudných dolů přivezl.

„Snažili jsme se dětem vysvětlit i tak obtížné téma, jakým je nutnost plánované těžby.  Šlo nám o to, aby pochopily, že udržovaný les je normálním hospodářstvím, které dává člověku kromě odpočinku i důležitou surovinu a  práci," pokračoval Svoboda.

Stejně jako dravce viděly děti, a to přímo při práci, koně při přibližování kulatiny.

„Musí mít sílu a musí umět dobře poslouchat," ocenil mohutné zvíře například Pepík Pokorný, druhák z Bohdalova. Společně se svými spolužáky a učitelkami přijel do lesů v okolí Starého Ranska na školní výlet, díky Lesnímu družstvu obcí programově zaměřenému. Škola z Hamrů nad Sázavou pro změnu aktivní pobyt v lese pojala jako exkurzi a vhodný doplněk výuky přírodopisu.

„Obor takzvané lesní pedagogiky, kterému se chceme i my cíleně věnovat, není ničím novým. S úspěchem ho přímo v praxi aplikovaly již některé správy lesních podniků v České republice," vysvětlil Svoboda a dodal, že tři zaměstnanci lesního družstva jsou držiteli certifikátu lesního pedagoga. „Byli to právě oni, kteří dopolední program pro děti vymysleli," dodal Svoboda.

První děti pozvali lesníci z Přibyslavi k návštěvě lesů již vloni.

Teď se rozhodli, že si tyto zábavně – vzdělávací akce „střihnou" hned dvakrát v roce, před prázdninami a pak hned po nich. „Vyšli jsme tak vstříc i obcím, o jejichž lesy se naše družstvo stará. Konec konců to třeba bude některé z těchto dětí, které po nás jednou péči o les převezme," uzavřel Svoboda.