„Abychom obavy dětí z urologického vyšetření odbourali, zprovozní 1. října 2018 nemocnice Havlíčkův Brod specializovanou dětskou urologickou ambulanci, která je vybavena jako dětská herna,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Ambulance pro dětské urologické pacienty má za cíl nabídnout maminkám s dětmi pocit většího soukromí a snížit obavy dítěte z vyšetření. Úplně chápu pocity maminek, které musí s dětmi čekat v čekárně plné dospělých pacientů, často sedících na vozíčku, neboť jsou k nám do urologické ambulance posíláni na vyšetření i pacienti z oddělení,“ říká primář urologického oddělení Tomáš Málek.

A tak přišlo oddělení s nápadem zřídit speciální ambulanci mimo hlavní lůžkovou budovu, kde není takový ruch, kde je možný samostatný vchod a čekárna s ambulancí vypadají jako dětský koutek. „Našli jsme místo, které zajistí dostatek soukromí a citlivější prostředí. Čekárna i ambulance jsou barevné, s obrázky na zdech a vybaveny hračkami pro děti různých věkových kategorií,“ prozradila vrchní sestra urologického a chirurgického oddělení Marie Kafková. Maminky s dětmi sem mohou zavítat bez doporučení i s doporučením od pediatra. Přijít mohou děti do 15 let.

„V ambulanci budeme řešit konzultace ohledně veškerých dětských urologických problémů, včetně kontrol po operacích a malých urologických výkonů. Máme zde k dispozici ultrazvuk a veškeré potřebné vybavením,“ dodal primář Málek.

Do ambulance dětského urologa odesílá praktický lékař/ pediatr pacienta v případě, že má při vstupním vyšetřeni podezření na závažné urologické potíže, nebo když dítě trpí opakující se infekcí močových cest. Při vyšetřeni urolog zjistí příčiny s rodiči a malým pacientem rozebere problém a vysvětlí rodičům potřebnou léčbu. Ambulance bude fungovat každý pátek od 9 do 11 hodin a maminky mohou děti objednávat předem na telefonu 569 472 407.

Ilustrační foto
Střediska volného času: místa na kroužcích stále jsou