Ty statečně plnily dané úkoly, a tak se pohádkové bytosti mohly v klidu uložit k zimnímu spánku. Akci nazvanou Uspávání strašidel uspořádalo ledečské Mateřské centrum Ledňáček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod.

Setkání se strašidly na ledečském hradě si nenechalo ujít kolem šesti set návštěvníků.

Hned u vstupní brány se jeden mlsný čert poohlížel po obětech, které by se mohly pohodlně vejít do jeho pytle. „Grrr, vy jste moc velká, šlachovitá, to se raději podívám po někom jiném," brblal si nespokojeně pod vousy, když ve svém výběru, ostatně jako ještě několikrát za odpoledne, přestřelil.

Nicméně každého návštěvníka alespoň správně navedl k pokladně, kde děti dostaly kartičku čekající na deset razítek.

Poté se už vydaly na putování k jednotlivým strašidlům, u nichž plnily dané úkoly. Například u kouzelníka si vyzkoušely kouzelnickou hůlku, u vodníků chytaly rybky a u světýlek se zase orientovaly ve tmě a zároveň držely bobříka mlčení.

Nevzbuďte netopýry!

„Pšššt, prosím, máme tu netopýry," upozorňovalo strašidýlko stojící u bludiště ze světýlek.

Mezi strašidly nechyběli ani šermíři, čarodějky, bílé paní, klekánice či loupežník. „Pojďte, ať na vás všechny dobře vidím. Ruce vzhůru. Tak, kdo z vás má peníze?" tázal se loupežník s bambitkami v ruce. Když viděl, že se nikdo nehlásí, zklamaně řekl: „Ach jo, tak když nemáte peníze, řekněte mi alespoň jména nějakých loupežníků," prosil a vzápětí se dočkal hned několika správných odpovědí.

„Myslím si, že se akce povedla, dostávaly se k nám pozitivní ohlasy. Velmi si ceníme toho, že nám s organizací pomohlo hodně dětí a mladých, kteří si své strašidelné role také užívali. Takže moc děkujeme všem strašidlům i všem návštěvníkům", zhodnotila s úsměvem sobotní Uspávání strašidel koordinátorka Mateřského centra Ledňáček Bc. Eva Chvátalová.

Aneta Slavíková