„Zajímavostí je, že ve srovnání s jinými městy se listinu o vzniku Chotěboře podařilo uchovat. Její originál je uložen v Moravském zemském archivu v Brně," řekl starosta města Tomáš Škaryd. Vedení města proto plánuje, že by kopii této listiny mohlo v budoucnosti vystavit pro návštěvníky chotěbořské muzeum.

Vzhledem k výročí se po celý rok budou konat zajímavé akce. Hlavní slavnostní program je však naplánovaný na červen. Dny města proběhnou od 18. do 21. června. Dne 18. 6. má v režii Hasičský záchranný sbor, který slaví 40 let svého fungování. 21. 6. se uskuteční tradiční letecký den v areálu Dobkov.

Ocenění osobností

„V pátek 19. června v 19 hodin oceníme v kinosálu nejvýznamnější osobnosti města. Celý večer zpříjemní vystoupení saxofonového kvarteta Polenského Big Bandu i místní JK Dance Team," nastínil program starosta Tomáš Škaryd. Paralelně s tím se v multifunkční hale Aréna uskuteční minifestival kapel, jež vyvrcholí koncertem populární a oblíbené slovenské kapely No Name.

„Chtěli jsme město otevřít i skutečně věhlasným kapelám. Aby naši obyvatelé měli pocit, že se mají kde bavit a že jim dokážeme nabídnout opravdu hvězdy. I na malém městě se přece dá dělat hodně muziky. Věříme, že si cestu do Arény najdou všechny věkové kategorie," podotkl Milan Stránský, ředitel CEKUSu, které celé slavnosti zastřešuje. Před skupinou No Name zahrají ještě Artery a Nohy na Ramena. Je se skutečně na co těšit.

O den později, 20. června se velkolepá show odehraje na náměstí. Startuje se ve 14 hodin a program uzavře ve 22.30 ohňostroj.

„Čerpali jsme hlavně z místních umělců. Vystoupí například SK Buttula, divadlo SCHOD, Defragment nebo brodská skupina Wobčas. Nebude ale chybět i populární imitátor nebo revival Michala Davida," popsal dále Milan Stránský.

Pokus o rekord

Návštěvníci sobotních slavností se budou moci těšit i na bohatý jarmark, pivní soutěže nebo také pokus o rekord.
„I vzhledem k výjimečnosti letošního roku se pokusíme o zápis do knihy rekordů ve spolupráci s pelhřimovskou agenturou Dobrý den. Jde nejenom o zpestření programu, ale i o výzvu směrem k lidem," řekl starosta Tomáš Škaryd. Podstatou rekordu je vyrazit přímo na náměstí co nejvyšší počet pamětních mincí. Ty si budou moci návštěvníci samozřejmě odnést s sebou na památku.

A speciální překvapení chystá i Pivovar Chotěboř. „Nebudu prozrazovat, o co půjde. To se dozvědí lidé až přímo na náměstí. Mohu ale naznačit, že to bude opravdu velká věc, kterou tady ještě nikdo nikdy nezažil. Myslím si, že to stojí za to," dodal s úsměvem ředitel chotěbořského pivovaru Richard Moravec.

Program

19.6. pátek
Ocenění osobností města Chotěboř (kinosál).
17.30 – kino: koncert Hniličkova Tria (navodí slavnostní atmosféru před udělováním cen), 19.00 – kinosál: slavnostní večer + kulturní program. Vystoupí Saxofonové kvarteto Polenského BigBandu, Taneční skupina JK Dance Team.
22.00 – Junior: raut, setkání s oceněnými, VIP hosté. Celým večerem provede moderátor Pavel Bláha.
Mladá Aréna (minifestival)
Aréna: 19.15 – 20.15: Artery, 20.30 – 21.30: Nohy Na Ramena, 22.00 – 23.00: No Name.
Sobota 20. 6.
náměstí T.G.M.: 14.00 – zahájení, 14.15 – DOM ZUŠ, 15.10 – prezentace knihy, 15.20 – 1. pivní soutěž, 15.45 – divadlo SCHOD, 16.15 – LA team SK Buttula Chotěboř, 16.30 – Chcete si namíchat svůj drink? Barmanský workshop i show, 17.10 – skupina Wobčas, 18.20 – vyhlášení výsledků rekordu ve spolupráci s agenturou Dobrý den, 18.40 – Defragment, 20.00 – BM Fitness
20.15. – 2. pivní soutěž, 21.00 – kapela MICHAL DAVID revival, 22.30 – ohňostroj

Erika Nováková