Do celorepublikové akce Noc literatury, která startuje dnes večer, se knihovny zapojují s velkým nadšením. „Loňský ročník sklidil velký úspěch,“ zhodnotila vedoucí humpolecké Městské knihovny Ludmila Trnková, která se podílí na organizaci i letošního ročníku.

Pelhřimovská městská knihovna se do projektu zapojí poprvé, humpolecká druhým rokem a v Krajské knihovně v Havlíčkově Brodě se dnes uskuteční již třetí ročník oblíbené akce. „Navázat na projekt v letošním roce si v podstatě přáli i samotní lidé,“ popsala velký zájem ze strany veřejnosti Trnková z humpolecké knihovny.

Netradiční čtenářská pouť si našla své příznivce díky zajímavým osobnostem, které usedli před své publikum. „Loňští předčitatelé nasadili velmi vysokou laťku a jsme přesvědčeni, že stejně bravurní výkony předvedou i předčítající v letošním roce,“ doplnila Trnková. V neposlední řadě jsou lákadlem i netradiční místa, na kterých se čte. „Snažíme se vybírat atraktivní místa. Letos jsme se například domluvili s humpoleckými hasiči a začátek našeho čtení proběhne v prostorách garáží sboru dobrovolných hasičů,“ přiblížila humpolecký program Ludmila Trnková.

Obecní úřad v Okrouhlici.
V Okrouhlici se bazény napouštět nesmějí

Nováčkem celorepublikové akce je městská knihovna Pelhřimov, která posluchače zve i do samotného pekla. „Snažili jsme se na první ročník vybrat známé pelhřimovské osobnosti a nejzajímavější místa, která město nabízí,“ popsala Markéta Dvořáková z pelhřimovské městské knihovny. „Předčítat dnes posluchačům bude například Marie Vytopilová a číst se bude mimo jiné i v kapli svatého Kříže,“ nastínila dnešní večerní program Dvořáková.

Havlíčkobrodští organizátoři tamní Noci literatury, kromě pestrého programu, který zahrnuje čtení v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě nebo kavárně Vysočina, nezapomínají ani na děti, které na akci dorazí se svými rodiči. Právě pro ně si připravili dílničku, ve které si mohou vyrobit svou vlastní knížku s japonskou vazbou.

Noc literatury 2017

Pelhřimov:
- od 18.00 – Atrium městské knihovny – čte Marie Vytopilová
- Od 19.00 – Kaple svatého Kříže (Kalvárie) – čte Jaromíra Jirků
- Od 20.00 – Pelhřimovské peklo – čte Jiří Dvořák


Humpolec:
- od 17.30 – Garáže zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Humpolec – čte Michal Dlouhý
- od 18.30 – Gymnáziu dr. Aleše Hrdličky – čte Irena Šarounová
- od 19.30 – Volnočasový klub Doupě – čte Ilona Kostřicová


Havlíčkův Brod:
- od 18.00, od 18.45, od 19.30 – Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě – čte Vladimíra Vokůrková
- od 18.00, od 18.45, od 19.30 – Krajská knihovna Vysočiny – čte Tereza Šnajdr Stýblová
- od 18.00, od 18.45, od 19.30 – Kavárna Vysočina – čte Richard Vokůrka

Hodina angličtiny v ZŠ Osvobození Pelhřimov.
OBRAZEM: Angličtinu učí podle nových metod a trendů