Mezi těmito sbory dobrovolných hasičů jsou i hasiči ze Ždírce nad Doubravou, jediní z Kraje Vysočina. „Ždírečtí dobrovolní hasiči jsou jediným sborem z Vysočiny, který na základě výběru odbornou porotou postoupil do celostátního finále soutěže DOBROVOLNÍ HASIČI 2017,“ zdůraznil starosta Ždírce Jan Martinec. Jak dodal, doufá, že obyvatelé města jejich úspěch ocení a podpoří hasiče ze Ždírce hlasováním ve finále. „O výsledném pořadí finalistů bude nyní rozhodovat veřejné hlasování a počet získaných hlasů na webových stránkách ankety či odeslané SMS zprávy,“ upřesnil starosta.

Ilustrační fotografie.
Výpadky proudu už radnici v Chotěboři nezaskočí

Finalisty vybrala odborná porota složená ze zástupců profesionálních i dobrovolných hasičů a zástupců partnerů ankety. Finalisté jsou oceňovány titulem Dobrovolní hasiči roku 2017 za profesionálně provedené zásahy v případě jednotek SDHO a v případě sborů nebo hasičských sborů za preventivní a výchovné akce. Výsledné pořadí finalistů vzejde z veřejného hlasování, které potrvá až do 31. října. Mezi vítěze bude opět rozděleno 1 750 000 Kč a hasičská technika v hodnotě 600 000 Kč.

„Účast v anketě Dobrovolní hasiči roku neznamená pro hasiče jen možnost získání finanční a věcné podpory jejich činnosti. Mnohem významnější je morální ocenění jejich práce před širokou veřejností. Věřím, že je to pro všechny finalisty i ostatní sbory dobrou motivací pro další práci a pro přihlášení v následujících ročnících ankety,“ sdělil předseda poroty a generální ředitel HZS ČR, genmjr. Ing. Drahoslav Ryba a dále dodává „Přál bych si, aby nikdo pomoc profesionálních nebo dobrovolných hasičů nepotřeboval. Pokud však naši pomoc potřebovat bude, my budeme připraveni a nablízku.“