Dnes zná pojem HUMBERTO každý, i díky televiznímu seriálu. Slavný cirkus s bohatou historií a pestrou současností navštěvuje města České republiky 2014. Jeho skoro tříhodinová show stojí za to.

Humberto se vrací do Havlíčkova Brodu po 15ti leté odmlce, obří stan rozložil naproti obchodnímu centru BILLA. Představení se začínají od středy 6.8. od 17:30 hodin až do soboty v neděli 10.8. poslední představení se začíná od 11:00 hodin dopoledne. Pokladna je otevřena každý den od 9:00 hodin.

Pod slavným jménem jezdí po vlastech českých už přes šedesát let. Podle slavného literárního díla vybrali pro cirkus jméno představitelé tehdejších Československých státních cirkusů a varieté. Jeho ředitel Hynek Navrátil je už pátou cirkusovou generací.

Je to tradice i jméno, které zavazují. My si prostě nemůžeme dovolit mít špatný program," říká Hynek Navrátil.

Jeho syn je už nastupující generací šestou. Po otci převzal nejen jméno, ale i lásku k práci. O cirkuse ví první poslední, a z jeho řeči je vidět, že manéž je jeho pravým domovem a životní láskou.

Máme tu všechny druhy cirkusového umění, návštěvníci uvidí poprvé v České republice živou hrazdu, kde dvě mladé dívky nahradily obvyklou hrazdu svým vlastním tělem, žonglování s míčky o zem, vzdušnou akrobacii na létajících popruzích, Hula Hoop a nebo nožní žonglování samozřejmě nebude chybět ani klaun RiCO, který se účastnil na mezinárodním festivalu talentů v Polsku. Tým se skládá z artistů z celé Evropy. V nové sezoně 2014 jsme sestavili úplně nový program pod názvem „Show, která vyrazí dech''.
Vzdušné artisty, pozemní artisty, drezuru mnoha druhů zvířat i výborného klauna," prohlásil Hynek Navrátil mladší.

Děti milují medvědy na skateboardu

Velkým lákadlem, zejména pro nejmladší návštěvníky, jsou velké chlupaté šelmy.
„U dětí patří k nejoblíbenějším zvířatům medvědi, kteří předvádí své kousky s obručemi, jízdu na koloběžce a skateboardu," zmínil se Navrátil. Drezura medvědů je ale také jednou z nejnáročnějších. Medvěd nemá mimiku, takže nepoznáte, kdy se mu něco znelíbí a může na vás zaútočit. Tátovi se jednou zakousl do ruky a já sám jsem dostal medvědí tlapou takovou facku, že jsem se otočil v piruetě. Ale to už patří k řemeslu. Jsou to prostě šelmy, a to nikdo nepředělá. Nijak je potom netrestáme, zapamatovali by si to a mohli by být nebezpeční," popsal úskalí krotitelského řemesla Navrátil.

Rarita? Afričtí sloni

Opravdovou raritou Humberta je ale vystoupení afrických slonů. To je v Česku veliká vzácnost. My sami slony nemáme, a proto jsme je angažovali z Německa. Roland Spindler je v této oblasti velmi úspěšný a pokud v Německu vyslovíte jeho jméno, tak každý ví, o koho jde," tvrdí Hynek Navrátil. Tři sloní samice jsou vskutku impozantní stvoření. Tomu ostatně také odpovídá jejich spotřeba. „Každá z nich vypije najednou padesát litrů vody. Napájíme je třikrát denně," prozradil krotitel. Jen pro slony tak padne půl kubíku vody a k němu jako zákusek čtyřsetkilový balík sena.