Stará hala už sportovcům nestačí. „Je to ostuda. Jiskra má skoro dva tisíce členů a přitom některé oddíly nemají kde trénovat a musejí obsazovat školní tělocvičny po městě. Některé soutěže hrajeme dokonce mimo Brod,“ konstatoval předseda Jiskry Miroslav Sommer.

Nová sportovní hala bude podle Sommera největší široko daleko. Hrací plocha má šestačtyřicet krát třicet metrů. Vejdou se do ní tři volejbalové kurty. Stavět se začne za několik týdnů za starou halou na pozemku směrem k cyklostezce. „Starou a novou halu spojí koridor, sportovci budou mít společné zázemí a šatny,“ upřesnil Sommer. Bezpečnost zajistí kamerový systém. V plánu je i moderní informační systém včetně velkoplošné obrazovky. „Díky tomu se sportovci mohou na turnajích rozcvičit ve staré hale, ale přitom budou vidět, co se aktuálně děje vedle na hrací ploše,“ podotkl Sommer.

Exotická zvířata a ryby potřebují stálé teplo a dostatek potravy.
Brodský obchodník s exotikou: Zvířeti nevysvětlíte, že si má vzít svetr

Brod novou halu potřebuje. To si myslí milovník sportu Jan Čermák z Havlíčkova Brodu. „Brodská hala je zastaralá. Navíc není dobře postavená. Z některých sedadel v hledišti není pořádně vidět na palubovku,“ poznamenal Černák.

Nová hala ale přijde na víc než sedmdesát milionů. „Dotaci za čtyřicet milionů korun máme schválenou od Národní sportovní agentury,“ upřesnil Sommer. Zbytek financí půjde z pokladny města. Zastupitelé schválili sportovcům patnácti milionů korun. „O zbývajících financích jedná Jiskra s Krajem Vysočina. Jestli ale kraj dotaci neschválí, město Havlíčkův Brod zbytek uhradí. K tomu jsme se zavázali,“ informoval místostarosta Libor Honzárek.

Nová sportovní hala TJ Jiskra
Cena: Dvaasedmdesát milionů, čtyřicet dá Národní sportovní agentura, zbytek město Havlíčkův Brod a Kraj Vysočina.
Hrací plocha měří šestačtyřicet krát třicet metrů. Výška stropu je dvanáct a půl metru. Vejdou se do ní tři volejbalové kurty. Stavět se začne za několik týdnů za starou halou na pozemku směrem k cyklostezce. Starou a novou halu spojí koridor. Bude mít vlastní kamerový systém bezpečnosti a televizní přenosy utkání. Stavba začne za několik týdnů.

Jiskra má na stavbu projekt, stavební povolení a firmu, která halu postaví. Stavební práce začnou podle Sommera do měsíce. „Novou halu chceme otevřít příští rok na podzim,“ dodal Sommer. U haly nesmí chybět parkoviště.