Kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2017 přijímá v těchto dnech Krajský úřad Kraje Vysočina. Listiny je možné podávat až do úterý 15. srpna 2017 do 16 hodin.

Z tradičních stran nechybí Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) s lídrem Jiřím Běhounkem, hejtmanem Kraje Vysočina, dále Občanská demokratická strana (ODS), která postavila do čela starostu Havlíčkova Brodu Jana Tecla nebo komunisté (KSČM), kteří vsadili na poslance Pavla Kováčika. Jména svých lídrů zatím zveřejnilo 11 ze 13 přihlášených politických subjektů.

K uznání kandidátní listiny, včetně lídrů, však nestačí pouze její podání. „Dalším důležitým datem je 21. srpen 2017, kdy do 16 hodin může zmocněnec doplňovat do kandidátní listiny další kandidáty, případně vzájemně měnit jejich pořadí. Do tohoto termínu budeme také provádět kontrolu podaných kandidátních listin, při níž budeme zjišťovat, zda vyplněné údaje souhlasí,“ uvedla Alena Kuchařová z oddělení ostatních správních činností, které má podávání kandidátek na starosti.

Ilustrační foto
Kraj láká učně na motivační i prospěchová stipendia

V případě, že budou objeveny nedostatky, mohou zmocněnci politických stran závady na kandidátních listinách odstranit do 31. srpna 2017 do 16 hodin. „Následně bude 1. září rozhodnuto o registraci či odmítnutí kandidátních listin nebo škrtnutí kandidáta na kandidátní listině. V úterý 5. září bude Státní volební komise losovat čísla, kterými budou označeny jednotlivé kandidátní listiny,“ dodala Kuchařová.

V Kraji Vysočina může být na listině maximálně 20 kandidátů. Věk kandidáta na listině musí být uveden ke dni jejího podání. Dále je u jednotlivých kandidátů nutné uvést obec, kde je kandidující přihlášen k trvalému pobytu. „Další důležité náležitosti je možné najít na webových stránkách Kraje Vysočina,“ uzavřela úřednice.

Jednotlivé politické strany a hnutí musí v každém kraji mimo jiné složit příspěvek na volební náklady ve výši 19 tisíc korun. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vyhlásil prezident republiky na pátek 20. října od 14 do 22 hodin a na sobotu 21. října od 8 do 14 hodin.

Kompletní přehled podaných kandidátních listin i s lídry v Kraji Vysočina.

1) Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) – Radek Koten
2) Řád národa – Vlastenecká unie – Bořivoj Zaspal
3) Česká strana sociálně demokratická – Jiří Běhounek
4) ROZUMNÍ – stop migraci a diktátu EU – peníze našim občanům, důchodcům, dětem, zdravotně postiženým … - nezveřejnili
5) Občanská demokratická strana – Jan Tecl
6) Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka - nezveřejnili
7) Komunistická strana Čech a Moravy – Pavel Kováčik
8) Česká pirátská strana – Jan Pošvář
9) ANO 2011 – Jaroslav Faltýnek
10) Česká strana národně sociální – Vladimíra Vítová
11) Strana svobodných občanů – Zdeněk Sadecký
12) TOP 09 – Josef Mladý
13) Dělnická strana sociální spravedlnosti – Lukáš Bouma
Zdroj: Krajský úřad Kraje Vysočina + přihlášené politické subjekty; (k datu 10.8., 12.00)