FC ŽĎAS ŽĎÁR N. S.

S novým mužem na trenérském můstku zahájili přípravu hráči FC Žďas. Ti v posledních dvou divizních sezonách bojovali pouze o záchranu, z Polné přicházející Vladimír Hekerle bude chtít Žďár posunout do klidnějších pater tabulky. Z jarního úspěšného kádru nikdo neodešel, jediný otazník visí nad dalším působením útočníka Tomáše Válka, který ve Žďáře hostoval právě z Polné.

„Do kádru přišel útočník Matěj Vopršal z Havlíčkova Brodu a rádi bychom získali také Jiřího Pikla z Humpolce. Ten může nastupovat jak ve středové řadě, tak i v útoku," podotknul Hekerle.

SK BYSTŘICE N. P.

Tradičně s minimem změn vstoupila do přípravy na další divizní ročník Bystřice nad Pernštejnem. Zatím jediným jistým, zato citelným je odchod střelce Miloše Prášila, který si na podzim okusí kvalitu soutěží v Rakousku. V jednání pak stále ještě zůstává možný přestup stopera Víchy do sousední Vrchoviny.

V kolonce příchodů je zatím také pouze jedno jméno. Z Havlíčkova Brodu přichází krajní obránce či záložník Tomáš Vařejka. „Některé další hráče máme rozjednané, ale zatím není nic jistého, proto jména nebudu prozrazovat. Jde však o možné posily do všech řad, které dorazí na zkoušku v příštím týdnu," poznamenal kouč Bystřice Martin Maša.

SFK VRCHOVINA

Už na začátku července zahájili letní přípravu fotbalisté Vrchoviny. V jejím rámci mají za sebou soustředění na Slovensku, konkrétně v Brezové pod Bradlom.

„Měli jsme tam k dispozici výborné podmínky. Trénovali jsme v krásném prostředí, dvě skvěle připravená hřiště, kvalitní možnosti regenerace, navíc nám také vyšlo počasí. Sehráli jsme kvalitní přípravný zápas s třetiligovým slovenským mužstvem, který hráčům ukázal některé nedostatky," pochvaloval si slovenský kouč Vrchoviny Ladislav Libuša.

Kádr Vrchoviny v létě doznal několika změn. Na odchodu do Nové Vsi jsou obránci Komínek a zřejmě i Šandera. Nahradit by je měli Skryja z béčka a Mužík z Poličky. Po operaci křížových vazů už začal s tréninkem Kamil Skalník, v plné přípravě po zranění menisku je také další záložník Michal Mazel. „Na 80 procent by pak měl z Bystřice dorazit stoper Vícha, což by byla velká posila do středu obrany," dodal Libuša.

FC SPARTAK VELKÁ BÍTEŠ

Nováček divize D bude ve vyšší soutěži sázet hlavně na bojovnost a tomu bude odpovídat i zaměření přípravy. „Musíme být silní v osobních soubojích, takže se snažíme zvládnout důraz a silové pojetí hry. Samozřejmě bych chtěl, aby naše hra byla agresivní, nikoli brutální," říká trenér Velké Bíteše Jaroslav Kubec.

Ten však už v samém začátku řeší jeden velký problém. „Jsme bez brankáře. Janoušek si zlomil nohu a Pelán odjíždí do Švýcarska. Sháníme náhradu, jenže je to bohužel takřka neřešitelné. Jinak máme rozjednané další tři posily," dodává Kubec.

FK PELHŘIMOV

Fotbalisté Pelhřimova vstoupili do letní přípravy hned po svátečních dnech, trenérovi Martinu Moravcovi se hlásil oslabený kádr. „Už je to v Pelhřimově skoro tradice, že po sezoně vždycky někdo skončí. Do Rakouska odchází Michal Naniáš, hostování z Třebíče ukončil Milan Kostelecký a nižší soutěž chce hrát Tomáš Jeřábek," počítá ztráty Moravec a dodává: „Je jasné, že tým musíme doplnit. Už to řešíme."

V herních testech prověří Pelhřimov už v sobotu věčný rival z Humpolce, potom přijdou na řadu soupeři z Mol Cupu. „Chtěl jsem ještě jednu přípravu, jenže v jižních Čechách se začíná s přípravou déle, takže oslovené kluby neměly zájem. A z Vysočiny, kde se s týmy často střetáváme, jsme zase soupeře nechtěli my," vysvětlil Moravec, který v úvodní polovině přípravy hráčům naordinoval oživení kondice v kombinaci s prací s míčem. „Času je málo, všechno řešíme za pochodu."

FSC STARÁ ŘÍŠE

Do letních tréninkových galejí nastoupili fotbalisté Staré Říše v pondělí a v první fázi musí skutečně zvládnout klasický kondiční dril. „Zatím je to příprava po kondiční stránce, práce s míčem přijde na program až od příštího týdne," potvrzuje zkušený trenér Luděk Kovačík.

Také kouč Staré Říše se musí vyrovnávat s odchody některých hráčů. „Petr Heide dal přednost Rakousku, Zdeněk Tichánek ukončil herní činnost. V hledáčku máme nějaké hráče, ale uvidíme, jak to dopadne," říká Kovačík, který čeká i na to, jak se vyvine situace okolo zahraničních posil (Nahi Amara, Abdoulaye Konate z Pobřeží slonoviny a Japonci Tsubasa Mutani, Keiki Tsuruta a Yuta Suzuki), které měl k dispozici na jaře. „Moc dobře to ale zatím nevypadá," povzdychl si bývalý prvoligový fotbalista.

SLAVOJ TKZ POLNÁ

Zásadní změnou je fakt, že u týmu skončil kouč Vladimír Hekerle, který bude trénovat Žďár nad Sázavou. Na jeho místo se posunul Michal Lovětínský, který ještě nedávno figuroval v kádru. „Že bych byl ale hrající kouč, to už zrovna moc nevidím," uvedl Lovětínský. Přestože tým zná dobře, zahájil s přípravou brzy. Hráči už mají za sebou vydařený turnaj v Pacově Měděný pohár, který vyhráli. V týmu už byl i obránce David Kavka.