Hned několik investičních akcí uskutečnila Věžnice na Havlíčkobrodsku v dolní části obce.

Především tady nechal obecní úřad vybudovat podél silnice směrem od Šlapanova nový chodník, starý se již propadal. Nový vede až k místnímu obchodu, nechybí ani osvětlený silniční přechod. „Kromě toho jsme nechali podél chodníku vybudovat z důvodu bezpečnosti dvě autobusové zastávky. Silniční přechod je samozřejmě podle platných norem. Celá investice nás přišla na 2,7 milionů korun," informoval starosta Josef Málek.

S pomocí dotace

Na tuto investiční akci získala obec dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši asi 500 tisíc korun. V době, kdy se chodník stavěl, nechal obecní úřad v těchto místech opravit i část vodovodu. Do nového odpočinkového areálu v dolní Věžnici se mohou přijít pobavit děti i dospělí. „Našim cílem bylo vybudovat v dolní části obce místo, kde se budou obyvatelé rádi zdržovat, protože si tam budou moci odpočinout i zasportovat. Areál pro děti i dospělé jsme budovali postupně tři až čtyři roky. Podařilo se nám získat dotace z Kraje Vysočina, přihlásili jsme se rovněž do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Obec přátelská rodině, kde jsme obdrželi dotaci ve výši 275 tisíc korun, určenou právě na rodinné aktivity," sdělil starosta Josef Málek. Areál zahrnuje dětské hřiště, houpačky, prolézačky, altán, hřiště na streetball a dopravní hřiště.

Pro dospělé malé hřiště na kopanou a posilovací stroje. Pohodovou atmosféru umocňuje vzorná úprava trávníků a stromků, skalka a přírodní zahrada s bylinkovým záhonem.

„Udržovat takový areál není legrace. Obec má jednoho pracovníka na plný úvazek, který se stará o úpravu veřejných prostranství," podotkl starosta Málek s tím, že do dolní části obce, kde postupně přibývají nové rodinné domky obecní úřad Věžnice investoval v poslední době nemalé finanční prostředky. Pro rozvoj obce nechal obecní úřad ve Věžnici zpracovat důležitý koncepční dokument, jehož úkolem je sjednotit pohled na celkový rozvoj obce, definovat dlouhodobé cíle a priority obce a návazně navrhnout konkrétní rozvojové projekty, včetně způsobu realizace a financování.