„Co to vlastně je neformální péče? Vysvětlím na častých případech. Máme paní Janu, má úžasnou rodinu, práci, ráda jezdí na dovolenou a ještě jí občas pomáhá její stará maminka s hlídáním dětí a v domácnosti. Vše je ideální, než se stane, že si maminka zlomí nohu, bohužel tak nešťastně, že už se na nohy nikdy nepostaví. K tomu se ještě připojila stařecká demence a inkontinence. Po krátké době, kdy stará maminka leží v nemocnici, zazvoní paní Janě telefon. Volají z nemocnice, aby si maminku odvezli domu. A tím vše začíná, nebo končí? Paní Jana vůbec nepřemýšlí o tom, že by se neměla o maminku postarat,“ uvádí Zuzana Červená ze společnosti Háta ukázkový příklad kdy se člověk stává neformálním pečovatelem.

Ilustrační foto
Chotěbořským opraví boty švec. Sběrna obuvi je v sídle Fokusu

Copak paní Jana může odložit matku jako jako starou nepotřebnou věc? Je jasné, že druhý den do práce paní Jana nemůže. Jak se domluví se zaměstnavatelem? Z jakých peněz budou žít? Jak zareagují ostatní členové rodiny? Bude mít rodina v malém bytě soukromí? Pojede s rodinou ještě vůbec někdy na dovolenou? Bude mít paní Jana čas dojít si třeba jen k lékaři nebo na nákup? Zvládne roli pečovatele?

„Paní Jana se svým příběhem určitě není sama. Máme tu rodinu paní Lucie a Petra, kterým se narodila postižená dcera. Jak budou zvládat celoživotní péči? Každý příběh je jiný, ale v jádru jsou stejné. Mluvíme o lidech, kteří se starají o osobu, která je závislá na jejich péči. Pečovatele trápí zdraví, vyčerpání, vyhoření, pečovatel ztrácí kontakt s okolím a občas si ani neví rady v jednání s úřady. Tato péče, obecně nazývaná jako neformální, je bohužel velmi fyzicky i psychicky náročná, kde takřka není nárok na dovolenou,“ popisuje Zuzana Červená situaci v níž se neformální pečovatel dřív či později ocitá.

Ilustrační foto.
Na Smetanově náměstí v Brodě už psi nesmí na trávník

Žije se život pro druhého a tím tělo strádá. Aby mohli pečovatelé správně fungovat pro ty, kteří je potřebují, musí se sami cítit dobře. „Nedávno jsem slyšela jednu zajímavou myšlenku o lidech, kteří pečují. Oni sice nestaví velkolepé oslňující stavby, ale tiše staví chrám lidskosti, který je věčný a předává se dalším generacím. Stavby spadnou, ale lidskost zůstane i po naší smrti,“ zdůrazňuje Zuzana Červená. Pro neformální pečovatele doposud neexistovalo řešení, jak svoji situaci zlepšit, ale od září letošního roku má každý neformální pečovatel možnost zapojit se do programu podporovaného Evropskou unií, spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí a pod záštitou Háty o. p. s.

„Projekt s názvem Neformální péče s Hátou pomáhá pečovatelům a to tak, že mohou navštěvovat odborné semináře na témata, která si sami vyberou. Nejčastěji je to řešení problémů v rodině, zdraví a sociální opora. Nedílnou součástí je individuální poradenství. Pečovatelé se spolu mohou setkávat ve skupinách a užít si víkendový pobyt, kde si mohou vzájemně předávat své zkušenosti. Jako podpora je k dispozici psycholog. Vzhledem k tomu, že pečovatel musí zajistit po dobu nepřítomnosti jinou osobu, která péči zajistí, vyplácí se příspěvek na zajištění péče 150 korun za hodinu,“popisuje Zuzana Červená základní poslání projektu.

Ti kteří se chtějí do projektu zapojit to mohou učinit u Zuzany Červené na telefonu 420 730 149 366 email: neformalnipece@hata-ops.cz, Háta o. p. s., Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou.