V praxi se tak už po čtvrté zopakuje osvědčený model integrace klientů ústavu do běžného života.

„Do tří až čtyř let by mělo na Havlíčkobrodsku vyrůst dvanáct nových typových domků pro 72 klientů. Samotný projekt bychom rádi financovali z evropských fondů prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj," informoval radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Petr Krčál. Ve finále je pravděpodobné, že stávající objekt Domova je kraj připraven opustit, resp. nabídnout ho městu Ledeč nad Sázavou pro provozování jiných služeb.

Domov Háje v Ledči nad Sázavou je dalším zařízením v projektu Transformace sociálních služeb. Už před třemi lety Kraj Vysočina podpořil z vlastního rozpočtu opravu rodinného domu ve Světlé nad Sázavou, kam se v rámci komunitního bydlení nastěhovali první klienti.

„Všech šest klientů se rychle začlenilo do běžného života, chodí do práce a v rámci komunity jsou vyhledávány jejich služby rukodělného charakteru," popisuje život klientů v běžné populaci Petr Krčál. Aktuálně je vytipováno pět lokalit, kde by mělo vyrůst nové bydlení pro současné klienty s různým druhem postižení. Jednou z oblastí je právě Světlá nad Sázavou nebo Chotěboř.

Transformace Domova Háj by mohla být dokončena koncem roku 2019.

Za posledních šest let se podařilo Kraji Vysočina úspěšně Transformovat ústavy sociální péče Domov bez zámku Náměšť nad Oslavou (bývalý ÚSP Jinošov) a Domov Jeřabina Pelhřimov (bývalý ÚSPMP Těchobuz) a částečně i Domov Kamélie Křižanov (bývalý ÚSP Křižanov).

Jejich klienti nově bydlí v 38 objektech v běžné zástavbě 18 obcí a měst regionu.

Na tento proces za zhruba 361 milionů korun Kraj Vysočina čerpal také evropské dotace a dílem využil vlastní rozpočet.