„V současné době má již město Chotěboř k dispozici studii od Jiřího Marka, která zahrnuje kapacitu zařízení včetně technického zázemí," informoval starosta města Chotěboř Tomáš Škaryd. Domov pro seniory, který má stát v lokalitě Koubek, bude mít kapacitu více než 120 míst. Polovina lůžek bude sloužit běžným klientům, druhá polovina bude určena seniorům, kteří potřebují zvláštní péči, v plánu je rovněž stacionář pro seniory ze širokého okolí.

Chystá se výběrové řízení na projekt

„Záměr stavby domova pro seniory je již registrován v Krajské síti sociálních služeb. Kraj Vysočina stavbu zařízení podporuje a přislíbil stavbu spolufinancovat," podotkl starosta Škaryd.

Dalším krokem k uskutečnění celé stavby bude podle starosty Škaryda výběrové řízení na projektovou dokumentaci, příští rok bude město Chotěboř podávat žádost o dotace na Ministerstvo sociálních věcí. „I z této strany má město Chotěboř podporu. Dotace od státu pokryjí až 75 procent nákladů, zbytek bude financovat město Chotěboř. Předběžná cena stavby je odhadem 250 milionů korun. Stavět by se mělo začít v roce 2017," upřesnil starosta.

Jen pro zajímavost, měsíční péče o jednoho seniora v domově přijde zhruba na pětadvacet tisíc korun.

„Chtěli bychom vybudovat centrum, kde bude celé spektrum služeb pro seniory," zdůraznil starosta. Současným trendem v pečovatelské službě je dát seniorům možnost být co nejdéle doma, v prostředí, na které jsou zvyklí. K tomu by měla přispět hlavně pečovatelská služba a stacionář, v němž by mohli trávit čas, než se jejich blízcí vrátí z práce. Takové zařízení existuje například v Havlíčkově Brodě. Právě proto by měl být součástí domova denní stacionář.

Podle starosty Škaryda populace v Kraji Vysočina stejně jako v celé republice stárne. V okolí Chotěboře ve vzdálenosti nejméně dvaceti kilometrů žádný Domov pro seniory není.

V zařízeních pro seniory, které jsou na Havlíčkobrodsku v provozu, přibývá také stále víc žádostí na umístění nejen běžných klientů, ale i klientů s demencí. Nejnovější Alzheimer centrum pro Kraj Vysočina bylo otevřeno až ve Ždírci na Jihlavsku. „Z celkových 116 míst je 70 určeno pro staré lidi s demencí. Zájem o lůžka je velký, v pořadníku jsou tři stovky žádostí," uvedla mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová. Na Brodsku nabízí speciální služby seniorům s Alzheimerem Domov se zvláštním režimem v Břevnici, který je součástí Domova pro seniory Havlíčkův Brod.

Veřejná beseda s občany o stavbě

Dřív než se ale Domov pro seniory začne v Chotěboři stavět, chystá město velkou besedu s občany. Konat by se měla ve středu 30. září v 15 hodin odpoledne.

„Chtěli bychom na této besedě vysvětlit občanům, proč se bude Domov pro seniory ve městě stavět, komu bude sloužit a vyslechnout si jejich názory i připomínky. Upřímně řečeno, očekáváme, že nějaké připomínky určitě budou. Především od obyvatel sousedních nemovitostí," konstatoval starosta.

Některým obyvatelům Chotěboře se také moc nelíbí, že lokalita Koubek s výhodnou polohou patřící městu, která leží v centru Chotěboře měla být zastavěna právě Domovem pro seniory, když by ji město mohlo použít třeba pro podnikání a seniorům nabídnout poměrně klidnější bydlení někde na okraji Chotěboře.

Podle starosty Tomáš Škaryda se bude v případě Domova pro seniory jednat o poměrně velký objekt, případně hned dva objekty vedle sebe. Jak upřesnil starosta Škaryd, neplánuje město určitě stavět systém přízemních komunitních domků. „Velikost objektu bude odpovídat efektivitě nabízených služeb. Navíc celý Domov pro seniory se bude stavět jako pasivní, což znamená, že to bude objekt nízkoenergetický. To se samozřejmě odrazí i na výsledné ceně stavby," vysvětlil starosta.

Jak to vypadá, bude do budoucna o seniory na Havlíčkobrodsku postaráno. Zajistit klidné stáří dříve narozeným nechce jen Chotěboř, ale také Havlíčkův Brod

Více než stovka nových míst pro seniory má vzniknout v horizontu dvou let v novém objektu v areálu nemocnice v Havlíčkově Brodě, v budově dnešního plicního oddělení a oddělení péče o dlouhodobě nemocné (ODN). „V současné době se už připravuje projekt na rekonstrukci objektu plicního oddělení. Stavbu bude financovat kraj za podpory dotací z Evropské unie. Předpokládané investice činí 120 milionů korun," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a dodal: „Rádi bychom se stavebními pracemi začali již koncem letošního roku." Výhledově by v Havlíčkově Brodě v roce 2017 měl vzniknout moderní domov pro seniory. „Tento nový domov by se navíc stavebně propojil se sousedním Domovem pro seniory Havlíčkův Brod," popsal stručně další průběh náročné investiční akce hejtman Běhounek.