Loni pomohly příspěvky snížit radiační zátěž v mateřské škole v Jersíně a základní škole v Jihlavě. Investice se vyšplhala do výše 2,3 milionů korun a měla pozitivní dopad na přibližně tři stovky obyvatel regionu.

Zvýšené množství radonu je současně problémem některých předškolních a školních zařízení. Podle radního pro oblast životního prostředí Martina Hýského však nebezpečí otravy zvyšují těsná okna bez trvalé mikroventilace a časté zateplování domů. "Důkazem jsou mnohá kontrolní měření. Vysočina se snaží být v této oblasti aktivní a v zájmu udržení zdravého vývoje obyvatel vychází všem zájemcům o efektivní řešení radiační zátěže vstříc," podotkl Hýský.

Notebook. Ilustrační foto.
Notebooky a rady. Na pobočkách Family Pointu pomáhají rodinám v nouzi

Žadatelé o dotaci mohou získat podporu v maximální výši 150 tisíc korun na rodinný dům a půldruhého milionu v případě mateřských škol. "Radiační zátěž představuje neviditelnou hrozbu, a proto ji mnoho lidí podceňuje. To však vůbec není na místě, a proto apeluji nejen na obyvatele našeho kraje, ale také na místní samosprávy, aby se začali problematikou radonu důsledně a se vší vážností zabývat,“ řekl Hýský.

Radon je radioaktivní plyn, která vzniká rozpadem uranu. Při průniku z podloží do obytných prostor může být ve vysoké koncentraci dokonce životu nebezpečný. Na Třebíčsku a Žďársku jsou hodnoty koncentrace plynu dlouhodobě zvýšené.

"Proto se touto problematikou musíme zabývat a možné nebezpečí eliminovat protiradonovým opatřením, na které lze ještě stále získat státní dotace," vysvětlila ve čtvrtek krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

TEREZIE SEKÁČOVÁ