David Kozlík: Nebojuji proti nikomu, souhlasím se spravedlivým rozdělením dotací do všech sportů. Kritérií by mělo být mnohem víc

Ad: Nebojuji proti hokeji, ale za spravedlivé dotace do všech sportů (Deník 9. 10. 2015)

V reakci na uvedený článek místostarosty Jůzla bych rád uvedl na pravou míru několik informací, které zde uvádí. Tak hlavně, v mém rozhovoru pro Deník jsem žádného politika, který se snaží zlikvidovat hokej, nejmenoval. Co se týká dotací, tak pan místostarosta má absolutně pravdu v tom, že jsem neměl celou věc s dotacemi pod kontrolou. Neměl a ani nemohl mít. Do funkce předsedy BK jsem byl zvolen v prosinci 2013. Podle smluv mezi HC a BK, které byly v té době platné, měly být všechny prostředky z dotací, které BK dostane, poskytnuty HC Rebel, kde v dozorčí radě seděl zástupce města. To, že o těchto smlouvách mezi HC a BK, kterou schvaloval i pan místostarosta město vědělo, je zřejmé, cituji ze smlouvy mezi městem, HC Rebel a BK: „Podmínkou poskytování finanční podpory z rozpočtu města HB je plnění smluvních závazků HC Rebel a BK". Pochyboval by kdokoliv na mém místě, že je něco v nepořádku? Proto tvrdím a dávám panu místostarostovy absolutně za pravdu, že to je i jádro celého problému: mít přehled o dotacích na děti a dospělé, a v té době o tom nepochyboval ani pan místostarosta, protože jak sám říká: „Tyto dotace jsem stejně jako další zastupitelé za KDU-ČSL za devět let na radnici vždy podpořil".

Nevím, jaké silné lobby hokej má, ale alespoň zde pan místostarosta přiznává, jak to v komunální politice chodí. Pravdou ale je, že hokej neměl povinnost žádné minimální finanční spoluúčasti pro poskytnutí dotace, ale byl to přece, jak sám přiznává, právě i on, kdo to devět let schvaloval. V návrhu nové smlouvy o poskytnutí dotací je proto zapracována povinnost 60 % spoluúčast pro A tým a 25 % pro mládež. Pronájem sportovišť máme za 1 korunu, ale jsme pro áčko (dospělé) limitováni určitým počtem hodin za rok. Není to tak, že máte pronajatý zimní stadion neomezeně a předpokládal bych, že stejné podmínky by měly mít i ostatní sporty.

V žádosti o poskytnutí dotace pro rok 2015 skutečně uvádíme příjem z členských příspěvků ve výši půl milionu korun a 275 členů. Nutné je ale k tomu dodat, že žádost o poskytnutí dotace pro rok 2015 se podávala do poloviny října roku 2014, tedy v době, kdy bychom podle v té době platné směrnice skutečně vybrali tuto částku. Ke schválení nové směrnice došlo až v květnu 2015. Směrnice se schvaluje na sezonu, ne s hospodářským rokem. Díky této nové směrnici vybereme v roce 2015 přibližně o 280 – 300 tisíc Kč více, což jsme ale nemohli v době podání žádosti vědět. Výše členských příspěvků je odstupňovaná podle věku od 1 500 Kč pro přípravku až po 8 000 Kč. Přehled vybraných příspěvků jsme předložili městu již v minulém týdnu.

Ke zmiňovanému vyšetřování představitelů klubu, které pan místostarosta nezapomněl zmínit, mohu uvést pouze to, že dokud nebyl nikdo odsouzen, je stále nevinný, což by měl politik, který zastupuje své voliče a kterým by měl jít příkladem, ctít. Na závěr bych chtěl uvést, že negativní kampaň, která byla v minulých dnech prezentována v některých médiích, se liší od skutečnosti. Klub, který byl v dubnu v klinické smrti, se podařilo díky současnému vedení a sponzorům zachránit. Fanoušci se pomalu začínají vracet do ochozů, což potvrzují i zatím pro nás skvělé návštěvy. Vždyť nejméně přišlo na hokej v této sezoně 450 diváků, což je pořád mnohem více než nejvyšší návštěva na fotbal nebo na jiný sport ve městě. Hokej byl vždy výkladní skříní sportu ve městě, i díky hokeji bylo o Havlíčkovu Brodu slyšet nejen v celé zemi. Hokej lze chápat i jako součást městské kultury, protože věřím, že díky dobrým výsledkům se návštěvnost vrátí někam kolem tisícovky lidí. Bylo by myslím škoda, kvůli nedostatku financí poslat hokej někam na úroveň krajských soutěží. Vždyť v letošní sezoně máme áčko ve druhé lize, juniorku v druhé nejvyšší soutěži, starší a mladší dorost v nejvyšší tuzemské soutěži, dále máme dvě nejvyšší žákovské soutěže a dvě druhé nejvyšší. Vše pod hlavičkou BK Havlíčkův Brod. Moc si vážím ostatních sportů, ale hokej a fotbal jsou stále nejpopulárnější sporty v celé Evropě, možná i na světě. Já osobně bych podpořil sport jako celek ve městě mnohem více než nyní, protože jsem přesvědčen, že je to dobrá investice do budoucnosti. Nebojuji proti nikomu, souhlasím se spravedlivým rozdělením dotací do všech sportů, ale těch kritérií by tam mělo být mnohem více, než jen počet členů.

Čeněk Jůzl: O žádné smlouvě na přesun peněz z BK do HC Rebel nevím

Jsem rád, že nyní mohu reagovat na text pana Kozlíka hned. Nejprve chci opravit dvě jeho „technické" nepřesnosti. Za prvé jsem nenapsal, že mě jmenoval jako člověka, který chce likvidovat hokej. A za druhé jsem nenapsal, že je pan Kozlík vinen – pouze jsem zdůraznil, že město musí být obezřetné, když chce dotovat subjekt, jehož představitele vyšetřuje policie.

A nyní k jádru celé věci – tedy k dotacím pro hokej a jejich průhlednosti. Pan Kozlík tvrdí, že město vědělo o přesunech dotací od BK směrem k HC Rebel, takže za to, na rozdíl od něj, nese odpovědnost. To není pravda. Město neschvalovalo žádnou vzájemnou smlouvu mezi HC Rebel a BK, o žádné takové nevím.

Pan Kozlík byl členem představenstva HC Rebel v roce 2010, kdy město prodalo své akcie firmě ŽSD Modřice. Přitom se zavázalo, že bude v letech 2011–14 poskytovat dotaci postupně nejprve šest, další rok pět, dále čtyři a půl a poslední rok čtyři miliony korun a že podpora mládežnickému hokeji bude poskytována sdružení Bruslařský klub.

V květnu 2013, kdy ŽSD prodalo část akcií dalšímu vlastníkovi, byla podepsána nová smlouva, a to již mezi městem, HC Rebel a BK. Také zde se říká, že v letech 2014 a 2015 budou přiděleny čtyři miliony korun a zase pro BK. Podmínkou je, že BK musí samostatně podat žádost o dotaci dle zásad města ( s výjimkou minimální spoluúčasti ) a řídit se příslušnou smlouvou mezi městem a BK. Pan Kozlík z této trojstranné smlouvy vytrhává větu, že „podmínkou poskytování finanční podpory z rozpočtu města je plnění smluvních závazků HC Rebel a BK". Touto podmínkou není ale nějaká smlouva mezi HC a BK, kterou pan Kozlík obhajuje svoji nevinu. Tou podmínkou je plnění závazků, že HC Rebel neumístí soutěž A týmu do jiného města, že bude společnost financovat a řídit tak, aby se A tým účastnil vrcholných soutěží… atd. BK se pak zavazuje ve spolupráci s HC Rebel zachovat rozsah a rozvoj mládežnických týmů. O přesném znění smlouvy se každý může přesvědčit v archivu města. Pan Kozlík dále obhajuje výše dotace, kterou BK od města žádal na rok 2015. Ano, tato žádost byla podána v říjnu 2014, ale v tabulce je uvedeno 275 členů, kteří platí členské příspěvky ve výši 7 500 korun. Když to vynásobíme, dělá to 2,062 milionů korun. A přitom zástupci klubu tvrdí, že v té době vybrali jen 500 tisíc. Zastupitelé se pak logicky ptají, kolik tedy mají skutečně členů, kolik peněz skutečně vyberou a kolik peněz skutečně potřebují.

Souhlasím s panem Kozlíkem, že fotbal a hokej jsou nejpopulárnější sporty. Proto také do nich město dává nejvíc peněz. Hokej dostává v tomto roce přímou dotaci čtyři miliony a nepřímo skrytě asi 3,5 milionu přes technické služby. Fotbal přímo 1,2 milionu a 1,5 milionu nepřímo. Těch přímých 5,2 milionů činí 54 % ze všech dotací rozdělovaných do ostatních sportů. Pan Kozlík by si přál ještě víc peněz do sportu, ale musíme brát ohled i na zbývajících několik tisíc občanů, které sport tolik nezajímá, chtějí jezdit po opravených silnicích, chodit po rovných chodnících, chodit do kin, divadel a na koncerty. Rodiče chtějí mít hezké a vybavené školky, školy a dětská hřiště. O staré lidi se musíme starat v sociálních službách. Spravedlnost při nakládání s městskými penězi musí být nejen mezi jednotlivými sporty, ale i v ostatních odvětvích.