Pohled, který rozhodně nepotěší rybáře ani majitele chovných rybníků. Nevěští pro ně totiž nic dobrého. Tito nepřátelé rybářů a dokonalí predátoři denně spořádají minimálně půl kila ryb a stejné množství zahubí. Jedinou útěchou pro majitele chovných rybníků byla až doteď možnost částečně se zahojit díky dotacím. Ta ale 1. dubna skončí.

Kormorán velký, černý loupežník, který u nás nemá přirozeného nepřítele. Rozhořčeným majitelům a rybářům decimuje vodní toky, dokud v nich nachází potravu. „Za loňský rok poskytl Krajský úřad Kraje Vysočina náhradu škody způsobené Kormoránem velkým ve výši  1 149 417 korun," informovala Martina Kratochvílová z krajského odboru životního prostředí. Třináct žadatelů si tak mohlo zčásti pokrýt své ztráty.

Zmizí ze seznamu zvláště chráněných

Ministerstvo životního prostředí na letošní rok připravilo vyhlášku, která kormorány vyškrtne ze seznamu zvláště chráněných druhů. To bude pro majitele chovných rybníků znamenat jediné. Dotace již nedostanou. „Po vyřazení kormorána velkého ze seznamu zvláště chráněných druhů již nemohou být poskytnuty náhrady škody na rybách podle zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými druhy," doplnila Martina Kratochvílová. O odškodnění za řádění kormoránů velkých je proto možné požádat naposledy za období škody nejdéle do 31. března letošního roku.

Zároveň ale změna vyhlášky neznamená, že by kormorán velký přestal být hájený. „Nadále bude požívat stejnou ochranu jako všechny ostatní běžné druhy ptáků v České republice i v celé Unii podle příslušných zákonů a směrnic, pouze již nebude na seznamu těch nejvíce ohrožených druhů, u kterých hrozí vyhynutí. Na lov a plašení kormoránů bude i nadále třeba povolení orgánu ochrany přírody," dodala Kratochvílová.

A tak na tom teď produkční i svazoví rybáři budou stejně. Nikdo nedostane nic a zbydou jim jen oči pro pláč. „Když vidím hejno kormoránů okolo Okrouhlice a spočítám, kolik toho za jednu zimu sežerou, a to nepočítám poraněné ryby, tak je to opravdu k pláči. Dnes už v řekách není kromě kapra, který se vysazuje, skoro žádná jiná ryba," řekl svazový rybář Martin.

Bojí se přemnožení jako u divočáků

Na Havlíčkobrodsku to podle něj sice ještě není taková pohroma, jako třeba na Moravě, ale množství ryb v kilogramech za rok by mnohé rybáře mohlo zaskočilt. Při 80 kusech a 120 dnech je to zhruba 4 800 kilogramů ryb. „Může se stát, že přijde doba, kdy už stavy budou tak vysoké, že se situace stane stejně neudržitelnou jako u divočáků," dodal nespokojený rybář.