Součástí setkání je vzpomínka na zesnulé, koncert pěveckého sboru Čech a Lech z Humpolce a komentovaná prohlídka kostela.

„Vzpomínku na zesnulé povede Jakub Jan Sankander Med. Prohlídka kostela proběhne od 15.30 hodin," uvedl za pořádající spolek Jan Čihák.

Sbírková akce

Účastí na akci je možné také podpořit opravy zdejšího původně románského kostela se středověkými nástěnnými malbami, které průběžně pokračují.

Městečko Zahrádka muselo v roce 1976 ustoupit napouštění přehrady Švihov na řece Želivce. Kostel nebyl zbořen díky nálezu nástěnných maleb ze 14. století. Objekt skrývá také základy starší sakrální stavby z doby před rokem 1200, kdy toto území patřilo knížecímu rodu Přemyslovců.

Rekonstrukce objektu zahájená v 80. letech nebyla dokončena. Stěny kostela postupně provlhly a omítky s malbami byly zasaženy plísněmi a postupně se vydrolovaly.

Kostel je registrovanou kulturní památkou ve vlastnictví státu. V posledních letech se díky úsilí členů Spolku Přátelé Zahrádky podařilo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem realizovat stavební úpravy umožňující odvlhčení zdiva, vyčistit a restaurátorsky zajistit nástěnné malby v presbytáři a části kostelní lodi a obnovit omítky v celém presbytáři. Finanční prostředky na tyto práce byly poskytnuty Ministerstvem kultury a získány ve veřejné sbírce, ve které již bylo shromážděno více než jeden milion korun. Na opravy a restaurování čekají další části objektu a je také potřeba pořídit vnitřní vybavení.