Na pondělí 2. listopadu totiž připadá tradiční Svátek všech zesnulých, lidově Dušičky.

Městské policie ve větších městech na Havlíčkobrodsku tak chystají bezpečnostní opatření a preventivní akce na hřbitovech proti případným zlodějům.

V permanenci jsou ale i květinářství, které se snaží vyhovět všem zákazníkům. „Lidem nabízíme jak vázání věnců na zakázku, tak máme připravené věnce i na volný prodej. V posledních letech chtějí lidé především netradiční a moderní výzdobu," řekla například majitelka havlíčkobrodského květinářství Dana Křesťanová. Ta podotkla, že lidé zdobí hroby svých zesnulých také různými košíky, ozdobenými větvemi či dekorativními svíčkami. „Jsou zákazníci, kterým se více líbí přírodní kytice, jiní zase chtějí umělé dekorace. Každý rok je to velmi podobné, všimla jsem si ale, že mladí lidé preferují spíše moderní styl výzdoby," vysvětlila Křesťanová s tím, že jejich obchod stále přijímá nové zakázky.

Ve stavu „bdělosti" je i městská policie v Havlíčkově Brodě. „Hřbitovům věnujeme v těchto dnech samozřejmě mnohem více pozornosti. Strážníci několikrát denně procházejí hřbitov a snaží se předcházet případným krádežím," nechal se slyšet Pavlík. Ten dodal, že hlídky se zaměřují i na parkoviště. „Největší nápor lidí očekáváme během tohoto víkendu. Z toho důvodu budeme dohlížet i na dopravu a parkování na hřbitovech," řekl Pavlík.

Pomáhají i kamery

Ve stejném duchu odpověděli i jeho kolegové z Chotěboře a Světlé nad Sázavou.
„Mnoho lidí využilo také uplynulý středeční státní svátek a hřbitov navštěvovali již s předstihem. Naší specialitou jsou informační letáčky, které jsme si sami vyrobili. Na nich máme graficky znázorněný trezor a text, který řidiče upozorňuje, aby si nenechávali cenné věci zamčené v autě," vysvětlil vedoucí chotěbořské městské policie Jiří Novotný. Dodal, že letáky dávají všem řidičům na hřbitově preventivně za stěrače vozidla.

„Kromě toho jsme lidem vyšli vstříc a na hřbitově máme kamerový systém, který nám velmi pomáhá a nechybí ani zvýšené počty kontrol," pokračoval Novotný.

Od začátku týdne hlídkují na hřbitově i strážníci ze Světlé nad Sázavou.

„Procházíme pravidelně hřbitov, hlídáme parkoviště a snažíme se pomáhat lidem. Asi před třemi lety jsme tu měli jedno vykradené auto během dušiček a od té doby se nám naštěstí nic nepřihodilo," uzavřel vedoucí městské policie Světlá nad Sázavou, Zdeněk Novák.