Kdo má přednostní právo trénovat na stadionu Na Losích? Na tom se nemohou shodnout oddíl Atletika TJ Sokol Havlíčkův Brod a atleti z TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Stadion patří městu. Proto někteří nespokojení rodiče sepsali petici a poslali ji na radnici.

Organizátorem petice je Pavel Říha z Havlíčkova Brodu. Jeho dítě trénuje v Sokole. Na petici se podle jeho slov sešla dlouhá řada podpisů.

Brod má na atletickém stadionu nádherný trávník. Ale co z toho, většina sportovců se na něj může jen dívat.
Atletický stadion v Brodě má krásný trávník, sportovat se na něm ale nesmí

Jak vysvětlil předseda atletického oddílu Sokola Radek Musil, došlo v oddílu havlíčkobrodské atletiky ke změnám. Vznikl TJ Sokol jako alternativa ke starému TJ Jiskra. A pak nastal problém. „Atletický oddíl TJ Jiskra nám jako novému oddílu neumožňuje na stadionu trénovat, když tam jsou oni. Tvrdí, že si musíme rezervovat zvláštní termíny. Jenže ty termíny jsou často v době, kdy to našim dětem nevyhovuje. Nechápu, proč bychom nemohli na stadionu trénovat, když je tam i TJ Jiskra. Stadion je velký dost,“ konstatoval Musil. Dodal, že děti ze Sokola proto trénují mimo stadion, někdy třeba na nedaleké cyklostezce.

Problém je v řadách sportovců

Přidala se i trenérka Sokola Helena Bočková. „Naše děti by mohly trénovat podle rozpisu na stadionu Na Losích třeba večer. To je nesmysl, hodně našich dětí je z venkova. Domů se pak nedostanou,“ posteskla si trenérka.

Stadion Na Losích patří městu, správcem jsou technické služby. Místostarosta města Zbyněk Stejskal řekl, že město nikomu nebrání stadion užívat. „Naopak město nechalo pro havlíčkobrodské sportovce stadion přestavět za skoro čtyřicet milionů korun. Je tam nový trávník, atletický ovál, nová běžecká dráha. Jestliže některý oddíl má potíže s využitím stadionu, pak je problém v řadách sportovců, ne u města,“ zdůraznil Stejskal.

Začátek školního roku ZŠ Wolkerova
Školní premiéra prvňáčků v Brodě: podívejte se, kolik jich usedlo do lavic

Spor o to, kdo má právo na přednostní tréninky na stadionu se v Brodě vleče skoro rok. Loni se na novináře obrátila se stejnou stížností trenérka atletů Sokola Eliška Fixová. Podle tehdejšího vyjádření místopředsedkyně výkonného výboru TJ Jiskra Havlíčkův Brod Martiny Kubalové má Jiskra pronajatou na stadionu část tribuny, ale ne atletickou dráhu a celý areál. Tam sportovci trénují podle potřeby, ale hlavně podle předem dohodnutého rozpisu. „Obávám se, že tady vázne domluva mezi oddílem atletiky TJ Jiskra a nově vzniklým oddílem TJ Sokol. Dvě strany se nedovedou mezi sebou dohodnout, kdy a za jakých podmínek budou areál využívat,“ vysvětlila podstatu sporu již na podzim Kubalová.

Problém je podle Pavla Říhy v lidech a zdůraznil, že není rád, že se o sporu už veřejně mluví. „Jen to může zhoršit vztahy. Koncem září se uskuteční schůzka zástupců Jiskry a Sokola spolu s městem. Doufám, že se problém vyřeší,“ přál si Říha.

Schůzku potvrdil i místostarosta Brodu Zbyněk Stejskal. „Město se ve sporu ujme spíš role mediátora. Je třeba, aby se dvě strany mezi sebou dohodly jako dospělí rozumní lidé. Protože na jejich spory doplácejí děti,“ zdůraznil Stejskal.

Dům dostupného bydlení v Havlíčkově Brodě.
Brod otevřel Dům dostupného bydlení. Podívejte se, jak to tam vypadá

Podle člena atletického oddílu TJ Jiskra, který si nepřál uvádět jméno, ale redakce ho zná, je spor o stadion zbytečný. „Tady jde čistě o osobní ublíženost jednotlivců. Všechno je to o respektování pravidel, které Sokol neuznává. Rozpis tréninků není bezúčelný. Atletika není jen běh a skoky do dálky. Na stadionu se při tréninku hází oštěpem nebo koulí. Když tam bude velké množství lidí, nedá se bezpečnost uhlídat,“ vysvětlil člen oddílu.

V současné době mají havlíčkobrodské technické služby na svých webových stránkách veřejně dostupné aktuální rozvrhy, které jasně ukazují, kdo a v kolik bude dané sportoviště využívat. Rozpis podle technických služeb platí pro všechny stejně. Jak pro stadion Na Losích, tak pro plavecký bazén, zimní stadion, saunu nebo tělocvičnu v Kotlině.