Podle nejnovější vyhlášky účinné od roku 2010 ji musí motoristé měnit každé čtyři roky. Společnosti, které vlastní více vozidel, však tato výměna může vyjít poměrně draho.

„Zatím jsme se poptali u dodavatele a počkáme, kdo nám nabídne nejvýhodnější cenu. V tuto chvíli nevíme, zda budeme měnit celé lékárničky, nebo pouze jejich obsah. Vzhledem k tomu, že vlastníme více než padesát vozidel, nás však tato výměna vyjde na několik tisíc korun," uvedl ekonomický ředitel společnosti Baukomplex Václav Moravec.

Finanční otázku výměny lékárniček řeší například i zemědělská družstva na Havlíčkobrodsku, která rovněž často provozují i několik desítek strojů.

„Prozatím jsme vyměnili lékárničky u čtyř traktorů a u nákladního auta, tedy u strojů, které jezdí každý den. V dohledné době se k plošné výměně lékárniček nechystáme, protože nás každá stojí sto padesát korun, a například 
u traktorů, které jezdí jen příležitostně, se to nevyplatí," podotkl místopředseda zemědělského družstva ve Štokách Emil Krauman s tím, že výměna u všech strojů by družstvo vyšla přibližně na tři tisíce korun. Výměna by přitom nemusela být tak drahá, kdyby se týkala pouze těch částí lékárničky, jejichž funkčnost se časem snižuje.

Dvě až tři denně

„Stačilo by vyměnit prošlé obvazy. Nůžky ani termofolie se přitom nezkazí," uznal pro zpravodajský portál Echo24.cz ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Totéž platí i pro respirační masku, plastovou roušku či trojcípý šátek, které také tvoří součást autolékárniček.
Zvýšený zájem o ně zaznamenaly i lékárny na Havlíčkobrodsku, které Deník oslovil. „Za poslední měsíc prodáváme tak dvě až tři lékárničky denně. Lidé je začali více kupovat hlavně poté, co se v médiích objevila zpráva o jejich povinné výměně," řekl například mluvčí řetězce lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Deníkem oslovení řidiči výměnu autolékárniček vesměs nevítají. „Jezdím autem už více než dvacet let a nikdy jsem lékárničku nepotřeboval. Uznávám, že se někdy může hodit, ale měnit ji každé čtyři roky mi připadá zbytečné," zmínil brodský motorista Petr Veselý.

Jan Štrobl