Setkání se zúčastnili krom místních i „polykači kilometrů“ z Prahy, Jaroměře, Bystřice nad Pernštejnem. Náročná trasa v délce 15 a 20 kilometrů,, kde bylo třeba se občas brodit vysokým sněhem, neodradila ani účastníky kolem osmdesátky.

Například turistického veterána Miloslava Kadlece, který si letos připsal na záda celkem čtyřiaosmdesát křížků. Jediné, co účastníkům kazilo radost ze společného setkání, byla špatná doprava. „České dráhy poměrně výrazně zredukovaly vlakové spojení na trase do Pardubic. Bohužel ne každý z našich příznivců, mnozí z nich jsou důchodci, má vlastní auto,“ vysvětlil za hlavní pořadatele, Klub českých turistů Jaroslav Jonák.

Například pro skupinu turistů z Havlíčkova Brodu to znamenalo, že se na trasu pochodu místo po deváté hodině dopoledne dostali až kolem oběda.

Plánovanou patnáctikilometrovou trasu tak museli podstatně zredukovat, aby se odpoledne dostali včas domů. „Někteří proto jeli do Sobíňova den předem a zajistili si nocleh, aby si mohli výlet užít,“ prozradila další z pořadatelek, Růžena Čapková.

Ti kteří se nedali odradit náročností tratě, si mohli vybrat trasu v délce 15 nebo 20 kilometrů, vedoucí vesměs krásnou zimní krajinou pod Železnými Horami. Pořadatelé naplánovali cestu po místních zajímavostech, například kolem historického kostela v Sopotech nebo příjemnou vesničkou Podmoklany ležící už v chráněné krajinné oblasti.

Proti nemoci sportem

„Šlo se nám přímo výborně, přesto, že jsme se brodili místy po kolena ve sněhu,“ pochvalovala si například Zdena Kozáková ze Žďáru nad Sázavou. Dymáčkova memoriálu se prý účastní každý rok hned dvakrát. Nevynechá zimní ani letní variantu. Společně s ní přijelo ještě dalších dvanáct příznivců turistiky, vesměs seniorů.

Proč se turistické setkání na Sobíňovsku vůbec jmenuje Dymáčkův memoriál, vysvětlil hlavní pořadatel Jaroslav Jonák. Ladislav Dymáček byl místní rodák, ale především aktivní sportovec. Pracoval v místní tělovýchovné Jednotě do té doby, než vážně onemocněl. „Se svou nemocí se ale rozhodl poprat jako chlap. Čím víc nemoc postupovala, tím aktivněji Láďa sportoval. Aktivním pohybem vyplnil v podstatě posledních dest let života,“ zavzpomínal na svého vrstevníka Jaroslav Jonák.

Odvážnému sportovci se ale bohužel nepodařilo nemoc zdolat. zemřel v osmdesátých letech. na jeho počest vzniklo velké turistické setkání, které se v Sobíňově koná pravidelně dvakrát do roka. letos si účastníci mohli připomenout, že se v Sobíňově scházejí už po šestnácté.